Přihlásit

Svobodu kaprům nevracejte (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vánoční nálada u mnoha lidí navozuje touhu vrátit vánočnímu kaprovi život a místo na pekáč jej odnést k řece či rybníku a vypustit jej na svobodu. Jenže takto znovunabytou svobodu si kapr dlouho neužije.

Podle někdejšího mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Josefa Dubna kvůli vysílení a spotřebování zásobních látek při pobytu v rybářských sádkách nemá kapr dostatek sil k přežití zimy. Připočtou-li se ještě teplotní šoky, kterými ryba prochází od výlovu přes sádky, nákupní tašku, napuštěnou vanu a nakonec návratem zpět do volné vody, pak je pro kapra lepší, je-li spíš správně usmrcen již při nákupu.

Správné usmrcení kapra má podle SVS proběhnout tak, že se omráčí úderem tupým předmětem na temeno (nad očima) a následně se mu přetnou žaberní oblouky. Kaprům by se nemělo kvůli zjištění pohlaví násilně vytlačovat mlíčí nebo jikry nebo při manipulaci vtlačovat prsty do očí či pod skřele. Pokud při nákupu zjistíte takovéto zacházení, obraťte se na příslušnou Státní veterinární správu, případně zavolejte Policii ČR.

Pokud je vám kaprů líto, pak je raději nekupujte. A chcete-li o Vánocích zpříjemnit život nějakému zvířeti, pak vás jistě uvítají s otevřenou náručí v útulku pro opuštěná či handicapovaná zvířata. Nemusíte si hned nějaké zvíře odnést, můžete mu přinést jen krmivo či staré deky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.