Přihlásit

V CHKO Šumava se už příští rok nepoužijí pesticidy proti kůrovci (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Železná Ruda (Klatovsko) 21. prosince - V Národní přírodní rezervaci (NPR) Černé a Čertovo jezero u Železné Rudy na Šumavě se příští rok už nebudou používat pesticidy proti kůrovci. K jejich použití letos správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Šumava udělila Lesům ČR výjimku. Pro příští rok nebude už použití pesticidů třeba, řekl dnes ČTK mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. Proti udělené výjimce se opakovaně odvolávali ekologové z Hnutí Duha, rozhodnutí považují za chybné.

Ekologové tvrdili, že CHKO Šumava povolila Lesům ČR aplikaci chemických postřiků proti kůrovci na polomy po orkánu Herwart nelegálně, protože jejich použití je v národních přírodních rezervacích přísně zakázáno. Dvořák již dříve ČTK řekl, že park se striktně držel zákona. Udělil výjimku pro použití chemie kvůli ochraně zbytku lesa, který je klíčovým biotopem pro tetřeva hlušce.

"V současné době je již polomové dřevo suché a kůrovec se na něm nenamnoží. Zhodnotili jsme situaci spolu s Lesy ČR a zjistili jsme, že to, co se letos ošeřilo, se ukázalo jako dostačující. Není proto potřeba, abychom na příští rok opět udělili výjimku. Na našem původním rozhodnutí ale trváme, důvody pro použití pesticidů v omezené lokalitě byly oprávněné," uvedl Dvořák.

Hnutí Duha vítá zastavení jedovatých postřiků v rezervacích. "Bohužel na část polomu v rezervaci už je Lesy ČR aplikovaly. Jedovaté pesticidy by se neměly používat ani v hospodářském lese, natož v chráněných územích. Otrávené stromy totiž zabijí často víc jiného hmyzu než samotných kůrovců," řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Postřikem podle něj umírají i přirození nepřátelé kůrovce, jako jsou brouci pestrokrovečníci, lumčíci, chalcidky a další. Pesticidy se mohou dostat i do vodních zdrojů. Podle ekologů měla správa CHKO při pochybnostech o rizicích a negativních vlivech použití chemie zcela vyloučit, nebo nechat záměr nezávisle posoudit.

Herwart polámal v oblasti 4000 metrů krychlových dřeva, z toho v přírodní rezervaci byla necelá polovina. Správa CHKO povolila výjimečně použití chemie pouze na ležící kmeny napadené kůrovcem na asi osmihektarovém území. Jednalo se o ošetření řádově stovek metrů krychlových polomového dříví v rezervaci při dodržení přísných podmínek, uvedla v červenci Silvie Havlátková z CHKO Šumava. Jednalo se o jednorázovou aplikaci, prostorově omezenou a cílenou k tomu, aby se zabránilo vylétnutí kůrovce při minimálním rušení a minimálním negativním vlivu na přírodní prostředí. Používal se v místech, kde se při letošním monitoringu tetřev neukázal.

Lada Pešková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.