Přihlásit

Zlínský kraj proplatí dalším lidem náhradu škody od medvěda (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín 20. prosince - Zlínský kraj proplatí dalším pěti žadatelům náhradu škody způsobené medvědem hnědým, který se v regionu pohyboval od září. Náhrady činí 75.658 korun. Kraj již minulý týden oznámil vyplacení náhrad prvním sedmi žadatelům. Dohromady mezi 12 žadatelů rozdělí zhruba 163.000 korun a eviduje dalších 14 žádostí. Sdělila to dnes v tiskové zprávě mluvčí kraje Adéla Kousalová. Medvěd způsobil škody na ovcích, kozách, úlech a jiném majetku.

Kraj chystá uhrazení kompenzací pro dalších 14 oprávněných žadatelů ve výši téměř 185.000 korun během ledna, uvedla krajská radní Margita Balaštíková (ANO). Všechny evidované škody způsobil medvěd ve Zlínském kraji od 13. září do 30. listopadu letošního roku.

Lidé mají na náhradu škody, způsobené zvláště chráněnými živočichy, nárok ze zákona. Peníze dává stát prostřednictvím kraje. Žadatel musí podat žádost do deseti dnů od zjištění vzniklé škody a také dodat protokol o ohledání veterinárním lékařem a stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je obec s rozšířenou působností. Pokud se škoda stane na území chráněné krajinné oblasti, je příslušným orgánem Agentura ochrany přírody a krajiny.

Medvěd se na Vsetínsku choval netypicky, chodil do blízkosti lidských obydlí a ztrácel plachost. Ochránci přírody na něj nastražili odchytovou klec, medvěda se však nepodařilo přilákat. Na zvíře číhal i odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem, na medvěda však nenarazil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.