Přihlásit

Zákonodárce opět zaměstnají náhrady za škody způsobené kormorány (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 17. prosince - Zákonodárci se budou opět zabývat vyplácením náhrad rybářům za škody na rybách, které způsobili kormoráni. Skupina poslanců znovu navrhla, aby rybáři dostali odškodnění za letošek a v následujících dvou letech. Předlohou chtějí opravit loňskou novelu, která předpokládala náhrady pro stejné tříleté období, rybáři ale peníze nedostali.

Stát přestal rybářům poskytovat odškodnění za škody způsobené kormorány zhruba před pěti lety. Kormorán velký tehdy vypadl ze seznamu zvláště chráněných živočichů. V zákoně o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy však zůstal. Loni Parlament přijal poslaneckou novelu, která kormorána ze zákona vyškrtla a měla zavést tříleté období pro hrazení škod.

Ministerstvo financí ale proplácení náhrad podle autorů nynější předlohy odmítlo. Novelu podle nich označilo za spornou, nevyplývala z ní jasná odpovědnost státu ve smyslu zákona o poskytování náhrad. Předkladatelé proto v nynější předloze navrhli, aby se zákon výslovně vztahoval v letech 2018, 2019 a 2020 i na škody způsobené kormoránem velkým. Letos a příští rok by rybáři mohli dostat stoprocentní kompenzaci prokázané škody, o rok později 80procentní. Stejné náhrady předpokládala předchozí novela.

"Návrh vychází z předpokladu, že během přechodného tříletého období budou nastartovány procesy, které povedou k postupnému snižování predačního tlaku kormorána velkého na obsádky rybníků a rybí společenstva v rybářských revírech," napsali autoři ve zdůvodnění. Kormoráni jsou podle nich kvůli dlouhodobé neodůvodněné ochraně přemnožení. V Česku jich jsou řádově desetitisíce a škody dosahují asi 1,5 kilogramu ryb na jednoho jedince denně, stojí v důvodové zprávě.

Rozpočtové dopady autoři novely nevyčíslili. Uvedli jen, že před šesti lety stát vyplatil rybářům asi 41 milionů korun, přičemž nyní by měla být úroveň náhrad obdobná. Rybáři předloni uvedli, že kormoráni způsobili v roce 2015 na rybách škody skoro za 118 milionů korun.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Předkladatelé chtějí, aby ji Sněmovna schválila zrychleně už v prvním čtení.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.