Přihlásit

Přichystejte nadílku ptáčkům, pozor ale na nevhodné potraviny (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zima se dala do pohybu a malým opeřencům v přírodě ubývá přirozená potrava. Spousta lidí jim proto pomáhá vánoční nadílkou v krmítkách. Čím ptáky obzvlášť potěšíte, a co by naopak vůbec neměli zobat?

"Rozhodně nic nezkazíte, když koupíte nějakou směs přímo určenou pro zimní krmení ptáků v obchodě. Ptáky nejvíce uctíte semínky různého druhu. Obzvláště výživná jsou pro ně semínka ze slunečnice, ale dávají se také semena máku, lnu, řepky, prosa či konopí. Pro zpestření můžete opeřencům předložit drcené oříšky nebo ovesné vločky, sem tam jim lze předložit velice drobné kousky syrového masa či strouhanou mrkev.
V dobré vůli ptákům "dopřát" mají lidé někdy tendenci do krmítek rozdrobit vánoční cukroví nebo zbytek od večeře. To je ale pro ptáky nebezpečné, jejich citlivá trávicí soustava by na lidskou stravu mohla zareagovat kolapsem. Diskutabilní je dokonce i suché pečivo - rohlíky a housky neposkytují ptákům potřebné živiny, navíc jim škodí v nich obsažená sůl. Pečivo tedy dáváme velmi zřídka, a to nejlépe neslané a nastrouhané, aby si ptáci o ostré kousky neporanili jícen.

Lojové koule uvítají druhy, které se živí převážně hmyzem, tedy sýkorky, brhlíci, červenky a další. Použít se dá i sádlo, ale tuk musí být v každém případě neslaný a neškvařený. V obchodech se prodávají lojové koule v síťkách, které jednoduše zavěsíte na větev stromu. Krmivo ale hlídejte - jakmile se síťka vyprázdní, ihned ji odstraňte, aby se do ní ptáci nezamotali. Pokud ve větru spadne na zem, její lákavá vůně může přilákat i vašeho psa, který ji pak může omylem pozřít.

Největší službu ptákům prokážete, když na zahradě vysadíte keře, na kterých se plody drží dlouho do zimy - třeba trnku, rakytník nebo hloh. Bobule slouží ptákům jako přirozená potrava a poskytují jim potřebné vitamíny a další cenné látky. Hmyzožravým ptákům pak poslouží i obyčejná kupka listí nebo kompostu, kde přezimují hmyzí larvy. Pečlivě uklizená zahrada s anglickým trávníkem bude pro ptactvo naopak nehostinnou pouští.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.