Přihlásit

Češi jsou při zdolávání afrického moru prasat vzorem pro ostatní (Zemědělec - newsletter)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Virus afrického moru prasat (AMP) byl poprvé potvrzen 26. června 2017 u uhynulého divočáka na okraji Zlína. Nákazu se podařilo udržet na relativně malém území o rozloze asi 75 čtverečních kilometrů. Obavy ze zavlečení viru do velkochovů prasat se nenaplnily. Šlo o výbornou práci Státní veterinární správy a výsledek spolupráce mnoha lidí a dotčených subjektů včetně myslivců, policie a zemědělců.

V ČR se až do roku 2017 AMP nikdy nevyskytoval. Přesto s ohledem na jeho výskyt v Pobaltí, Polsku a na Ukrajině jsou od roku 2014 Státní veterinární správou sérologicky a virologicky vyšetřována všechna nalezená uhynulá divoká prasata. Toto vyšetřování se ukázalo jako opodstatněné a zásadní pro včasné zjištění zavlečení AMP na naše území.

Přijatá opatření vedoucí k úspěšnému tlumení AMP

Okamžité vymezení zamořené oblasti na dostatečně velkém území.

Intenzivní sběr kadáverů, jejich laboratorní vyšetření a následná likvidace v asanačním ústavu.

Po vymezení skutečně zamořené oblasti následné vymezení oblasti s vyšším rizikem, její ohrazení za použití pachových a elektrických ohradníků – omezení migrace.

Vymezení oblasti s intenzivním odlovem – snížení počtu prasat divokých.

Regulace lovu: zákaz lovu v zamořené oblasti, intenzivní lov v oblasti s intenzivním odlovem (kolem zamořené oblasti), postupné povolení individuálního lovu v nárazníkové zóně a po poklesu pozitivních případů také v oblasti s pozitivními nálezy – všechny úlovky vyšetřeny na AMP a likvidovány v asanačním ústavu.

Spolupráce s Policií ČR při odlovu v zamořené oblasti – minimalizace počtu prasat divokých v oblasti.

Ponechání části zemědělských plodin v zamořené oblasti nesklizených – zdroj potravy a úkryt, omezení migrace.

Důsledné evidence chovů domácích prasat včetně neregistrovaných.

Stanovení pravidel biologické bezpečnosti v chovech s důrazem na neregistrované chovy, které jsou nejvíce rizikové.

Stanovení pravidel přemísťování prasat, zásad surveillance v chovech.

Podrobněji v Našem chovu 12/2018. (Zdroj foto SVS ČR).

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.