Přihlásit

Medvěd přišel na med, pak ale začal zabíjet. Lovci ho nedostali (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Když se v polovině září poprvé objevil v údolí Vranča v Novém Hrozenkově, okamžitě se stal atrakcí. Zhruba tříletý medvěd sbíral ovoce pod stromy, nebo se pro ně natahoval do větví. A sem tam vybral nějaký úl.
Dotyčného včelaře tím nepotěšil, přeci jen se to ale dalo posuzovat jako běžné chování potulujícího se medvěda. Před zimou potřeboval konzumovat cukr. Zlom přišel zhruba o měsíc později. Na Horní Jasénce ve Vsetíně totiž zabil několik ovcí a nechal je na místě.
„Pravděpodobně jej přilákal včelín, ale protože ovce byly v těsné blízkosti, zaútočil i na ně,“ mínil tehdy odborník na velké šelmy z CHKO Beskydy František Šulgan. Bylo to poprvé po mnoha letech, kdy medvěd v regionu usmrtil hospodářské zvíře. Série podobných útoků, které následovaly, proto všechny překvapila.

Povolení k odstřelu i odchytová klec

Medvěd si velmi rychle zvykl na snadnou kořist. Na Valašsku je velké množství ohrad s ovcemi na samé hranici lesa. Nevadilo mu ani lidské obydlí v blízkosti. Chodil až na zahrady u domů, v Jarcové jej vyrušili lesní dělníci, když přišli ráno stahovat dřevo. Přiblížil se i k muži s koněm, který v lese tahal klády.
Jindy se procházel středem obce. To už se začalo mluvit o odchytu. Jenomže teprve tehdy se ukázalo, že na podobnou situaci není vlastně nikdo p ř i p r a v e n ý .
A nervozita lidí v obcích na Valašsku rostla.
Vše vyústilo až v prohlášení hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka, že žádá o povolení k odstřelu. To přišlo 22. října.
Vzápětí se nabídla záchranná stanice při zoologické zahradě Hluboká nad Vltavou. Řediteli zahrady v Táboře Evženu Korcovi se pak podařilo zajistit i trvalé umístění medvěda v jedné ze zoologických zahrad v Belgii.
Ochránci přírody měli už koncem října k dispozici odchytovou klec na novém místě, kde se zvíře aktuálně pohybovalo. Na hřebenu Vsetínských Beskyd v úseku Hovězí, Huslenky, Halenkov. Vedly k ní kilometry pachových stop. Lovci instalovali množství fotopastí, do lesů se vydali stopaři. Ze Dvora Králové nad Labem přijel expert s narkotizační puškou.

Snad už bude klid

Jenomže právě v tu dobu medvěd znovu změnil chování. Přestal se vracet na stejná místa, byl neustále v pohybu. Škodil méně, až se přestal ukazovat úplně. Na konci listopadu proto klec zavřeli a odvezli.
„Snad se konečně začal chovat jako řádný medvěd,“ přál si Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí. Že by důvodem jeho zmizení mohl být zimní spánek, si nemyslí. Na to je ještě příliš teplo.
Za šelmou zůstaly zhruba tři desítky mrtvých zvířat a mnoho zničených úlů.

Petra Procházková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.