Přihlásit

Za škody po řádění medvěda na Valašsku chtějí lidé statisíce (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Požadavky na více než 400 tisíc korun uplatnili lidé na Valašsku za škody, které jim během podzimních toulek způsobil medvěd hnědý. Zlínský kraj je nyní proplatí prvním žadatelům, další odškodní nejspíš v lednu.

„Medvěd je zvláště chráněný živočich, náhrada za škody jím způsobené se poskytuje na základě zákona,“ informovala radní Zlínského kraje Margita Balaštíková (ANO).

Mladý, asi čtyřletý medvěd roztrhal čtyři desítky ovcí, zabil kozy, poničil včelstva, rozbil úly, vyvracel ploty a způsobil další škody. V první etapě kraj proplatí 87 350 korun.

„Přistupujeme nyní k proplacení prvních škod, v současné době však evidujeme dalších dvacet žádostí o finanční kompenzaci v souhrnné výši 350 tisíc korun. K jejich proplacení by mělo dojít během měsíce ledna,“ uvedla Balaštíková.

Všechny evidované škody způsobil medvěd ve Zlínském kraji v období od 13. září do 20. listopadu letošního roku. Peníze na náhrady jdou ze státního rozpočtu.

Ochránci přírody se snažili medvěda během jeho toulek na Vsetínsku přilákat a odchytit do klece umístěné na jednom z hřebenů Vsetínských Beskyd. Ke kleci však chodila jen jiná zvířata, kočka či jezevec. V listopadu už se po medvědovi takříkajíc slehla zem, nebyl vidět a přestal škodit. Podle ochranářů se možná přesunul na Slovensko, nebo se začal s příchodem zimy chovat jinak.

Klec je nyní uložena na Správě CHKO Beskydy v Rožnově pod Radhoštěm. V první fázi se uvažovalo o odstřelu medvěda, což ale vzbudilo mezi lidmi vlnu nevole. Pak na něj číhal i odborník ze zoo ve Dvoře Králové s puškou a uspávacími střelami. Medvěda už ale nezachytily ani nainstalované fotopasti. Nevyšel tak ani úmysl převézt ho do zoologické zahrady v Belgii.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.