Přihlásit

Nepotřebné ohradníky využije škola v Rožnově p.R. k odborné vyuce (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín 10. prosince - Elektrické ohradníky, které více než rok bránily migraci divočáků z oblasti s výskytem afrického moru prasat na Zlínsku, nyní k odborné výuce využije Střední škola zemědělská a přírodovědná v Rožnově pod Radhoštěm. Novinářům to dnes řekl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Hejtmanství je zřizovatelem školy a ohradníky jsou v jeho majetku.

"Vzhledem k tomu, že pro ohradníky již v současné době nemáme žádné využití, rádi je rožnovské škole přenecháme. Škola je použije k odborné výuce i k zabezpečení svých rozlehlých pastvin," uvedl Čunek. Škola od kraje dostane 11 ohradníků, 38 padesátimetrových sítí, 1289 plastových tyčí, deset baterií, dvě nabíječky a naviják na lanko v celkové hodnotě 63.795 korun.

Elektrické ohradníky od loňského srpna lemovaly část někdejší vysoce rizikové oblasti s výskytem afrického moru prasat poblíž Zlína. Na začátku letošního října zrušili veterináři povinnost udržovat jejich funkčnost. Zlínský kraj následně do konce října nechal ohradníky odinstalovat. Migraci divokých prasat však na Zlínsku nadále omezují pachové ohradníky, u nichž myslivci průběžně obměňují účinnou látku.

Na konci listopadu veterináři zrušili zákaz vstupu do lesů, polí a na polní cesty v okolí Zlína, který vyhlásili loni kvůli nebezpečí rozšíření nákazy. Zároveň skončilo vymezení zmiňované vysoce rizikové oblasti o rozloze necelých 90 kilometrů čtverečních východně od krajského města, kde zákaz platil. Od posledních nálezů uhynulých nakažených prasat totiž uplynulo více než sedm měsíců.

Nákaza byla celkově potvrzena u 212 uhynulých a 18 ulovených divočáků. V České republice se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Nákazu se podařilo udržet na velmi malém území, což považují veterináři za mimořádný úspěch. Do chovů se nerozšířila. Kdyby se to stalo, bylo by nutné je vybít.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.