Přihlásit

ajímavost ze Žatce: Ve větvích mohutného topolu se usadil medvěd mýval! (e-lounsko.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žatec - Mývala severního, který se usadil a usnul ve větvích topolu u silnice ze Žatce na Libočany, dnes několikrát kontrolovali strážníci Městské policie Žatec. Kromě sledování nezvyklého zvířete ale nemají důvod nic dalšího dělat.

„Není zraněný, nikoho neohrožuje, takže není důvod ho chytat nebo dělat nějaká další opatření,“ vysvětlil ředitel městské policie Miroslav Solar. Zároveň podotkl, že by strážníci stejně asi byli bez šance: mýval spí desítky metrů nad zemí, vydat by se za ním museli jedině hasiči s výškovou technikou.

Pro Městskou policii Žatec je to první setkání s tímto zvířetem. „Už jsme chytali hada, velblouda, který utekl, ale mývala řešíme poprvé,“ přiznal Miroslav Solar.

Spíš než pro strážníky je přítomnost mývala problém pro chovatele, zemědělce, rybáře či ochránce přírody. Všežravec ze severní Ameriky má ve střední Evropě dost možností, čím se živit – chutná mu ovoce, vybírá hnízda, loví raky, ale umí se živit také odpadky nebo drůbeží z kurníků. Vzhledem k jeho přirozené drzosti je tak poměrně velkým nebezpečím pro zemědělce či rybáře, a to tím spíše, že tu nemá přírozeného nepřítele.

Mýval severní se už několik let pohybuje v Poohří ve volné přírodě, i když dosud byl viděn spíše na Karlovarsku, v Doupovských horách či okolí Klášterce. Do Čech se dostal z Německa, kde byl před desítkami let vysazen ve snaze zajistit tu kožešinové zvíře. To se příliš neosvědčilo, ale zvíře si v přírodě zvyklo a svá území postupně rozšiřuje. Ač vypadá roztomile, jeho přítomnost je pro přírodu spíše skrytá hrozba.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.