Přihlásit

Linda Zachystalová: Pyrenejští horští psi budou chránit ovce i kozy (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V říjnu jsme se společně s kolegy z České zemědělské univerzity, Ministerstva životního prostředí a s rodinou Hegerových, kteří hospodaří na Šluknovsku, vydali na exkurzi do Saska-Anhaltska za místním farmářem Swenem Kellerem. Ten má letité zkušenosti jak s chovem hospodářských zvířat, tak s chovem pasteveckých psů.
V listopadu přivezl Swen Keller dva pyrenejské horské psy, kteří budou chránit stádo u manželů Hegerových na Šluknovsku. Ti zaznamenali první útok vlka letos na jaře a při celkem třech útocích přišli o 7 zvířat. Postupně vylepšují své oplocení a nově stádo hlídají již zmínění pyrenejští horští psi.
Na semináři v Krásné Lípě se Swen Keller podělil s českými farmáři o svůj příběh a zkušenosti s ochranou stád. Sám se o ni podle svých slov začal zajímat až ve chvíli, kdy mu vlk zadávil dvě telata a jednu krávu. Společně s dalšími, škodami stiženými farmáři se rozhodl založit spolek „Ochrana stád a pes“ a kromě chovu a využití pasteveckých psů také zkoumat, jaké oplocení pastvin je opravdu účinné.
Úřady v Sasku-Anhaltsku jim poskytly dostatek financí, takže mohli otestovat desítky různých ohradníků a sítí. „Ploty zajistí ochranu na 80 %“, vysvětluje Keller, „s pasteveckými psy je ochrana účinná na 95 %. Stoprocentní ochranu si v přírodě nezajistíte nikdy“, dodává. V Sasku-Anhaltsku se za minimální ochranu považuje 90 cm plot s 5000 V: správně nainstalovaný a uzemněný plot v této výšce podle Kellera stačí, důležité je přitom dbát na spodní drát, protože vlci se nejčastěji podhrabávají. Sám přitom upřednostňuje Rappa systém s 5 dráty, spodní drát je ve výšce 20 cm a horní ve výšce 120 cm, s napětím 10 000 V.
Rozumné oplocení a hodnoty elektrického napětí jsou také podmínkou pro vstup do spolku zemědělců používajících pastevecké psy. Od vstupu do spolku již žádný chovatel neměl škody na zvířatech. V rámci něj také vytvořili certifikační řád, kdy je pes posuzován podle několika kritérií: sociální chování vůči člověku, věrnost plotu (pes zůstane vždy za plotem), teritorialita (novou pastvinu si označkuje), integrace ve stádě, ostražitost / bdělost a energie, s jakou pes reaguje na rušivý element. Hodnotí se také vzhled, ale spíše ve vztahu k celkovému zdraví a schopnosti vykonávat požadovanou práci. Keller rovněž vysvětlil, že příliš agresivní psi nejsou žádoucí a certifikát by nedostali.
A co si myslí o vlcích? „Nejsem žádný velký fanda vlků a nepřikláním se ani na jednu stranu“, říká. „Od prvního výskytu vlka v Sasku-Anhaltsku uběhlo do vzniku managementového programu této šelmy deset let. Rozhodli jsme se sami převzít iniciativu a najít řešení, abychom tu s vlky mohli žít. A to se daří, ochrana nám funguje. Nechci ztrácet čas ani energii bojem proti vlkům. Chci se soustředit na naše zvířata.“

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.