Logo
Vytisknout stránku

Mýval na mušce. Úřady povolily lov predátora (5plus2)

PROSTĚJOV - V České republice nepůvodní mýval severní se na Prostějovsku přemnožil do té míry, že magistrát umožnil jeho masivnější odstřel.

Až dosud mohli obávaného predátora decimujícího drobnou zvěř a ptactvo střílet jen myslivečtí hospodáři a členové myslivecké stráže – podle zákona není mýval severní lovná zvěř. Realita na jihu Hané ale všechno mění. Na Prostějovsku už napáchal tolik škod, že úřady rozšířily okruh lovců.
„Důvodem je požadavek mysliveckých spolků na regulaci populace mývala severního a psíka mývalovitého a zmírnění jejich negativního působení. Jde o nepůvodní druhy, které nemají přirozeného nepřítele,“ sdělila vedoucí odboru životního prostředí prostějovského magistrátu Martina Cetkovská.
Povolení je určeno pro téměř padesát mysliveckých spolků působících na Prostějovsku a honitby, ve kterých tyto spolky hospodaří. Nově tak mohou lovit invazivní druhy šelem všichni držitelé loveckých lístků, kteří jsou v příslušných honitbách oprávněni vykonávat právo myslivosti.
Myslivci opatření vítají. „Je teď násobně více potenciálních lovců, takže je reálná šance, že se podaří střelit více kusů,“ uvedl jednatel Okresního mysliveckého spolku Prostějov Jiří Procházka. Výraznou redukci stavu mývala však neočekává. „Jde o opatrná a velmi chytrá zvířata. Přes den jsou mýval a psík zalezlí v norách nebo schovaní na stromech a vychází jen v noci. Lovit se dají pouze při čekané a i to je náhoda. Uspořádat hon na mývala, jako se dělá hon na lišku, je nereálné,“ vysvětlil Procházka.

Olomoucko mýval decimuje dál

Redukci přemnožené škodné vítají i ochranáři přírody. „Jde o nepůvodní druh, který naší přírodě prokazatelně škodí, takže snížení jeho stavu je žádoucí,“ řekla předsedkyně Českého svazu ochránců přírody Eva Zatloukalová.
Mýval severní je přemnožený také na Olomoucku a Přerovsku. Na Olomoucku už volný odstřel mývala severního funguje delší dobu. „My jsme povolili některým mysliveckým spolkům volný odstřel už v roce 2015. Zatímco v roce 2014 se tady střílelo 97 mývalů severních, v roce 2016 to bylo už 204 kusů a loni 169. Letos ještě není rok uzavřený, ale dá se očekávat, že to bude kolem stovky,“ popsal vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.
Podle něj pokles zastřelených kusů od roku 2016 nemusí znamenat, že se myslivcům podařilo stavy obávaného predátora na Olomoucku výrazně snížit. „To je velmi obtížně porovnatelné. Zatím nejsou signály, že by škody způsobené mývalem severním byly nižší,“ doplnil Loyka.
Zatímco v jižní části regionu je problém především s mývalem severním, v severní části Olomouckého kraje škodí mnohem víc psík mývalovitý.
„Na Jesenicku se počet zastřelených psíků mývalovitých pohybuje od roku 2015 nad sto kusů ročně. Pořád to ale na snížení početního stavu nestačí,“ konstatoval vedoucí oddělení myslivosti na jesenické radnici Martin Řeha. Úřad zatím žádné povolení nad rámec povolený zákonem nepřipravuje.
Podle Řehy by vedle povolení na odstřel pro všechny držitele loveckých lístků pomohl také příspěvek od státu na zastřelený kus, takzvané zástřelné. „Kvůli výraznější redukci invazivních druhů by to bylo dobré. Zvýšilo by to motivaci myslivců,“ míní Řeha.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.