Logo
Vytisknout stránku

Jana Černochová - neexistuje adekvátní a zároveň ani levná varianta nahrazení olova ve střelách (securitymagazin.cz)

Interpelace na ministra vnitra ve věci zákazu olova ve střelivu a rybářském olůvku od poslankyně ODS, Jany Černochové.

Vážený pane ministře,
nejméně v uplynulých dvou letech se objevily v médiích informace o chystaném úplném zákazu rybářských olůvek a střeliva s olověným jádrem. Tento záměr má plynout z iniciativy Evropské komise, která na konci minulého roku pověřila Evropskou agenturu pro chemické látky (ECHA), aby v rámci aktualizace systému registrace, vyhodnocování, schvalování a omezování chemických látek (REACH) začala shromažďovat informace, jaké riziko a socioekonomický dopad by měl zákaz olověného střeliva i rybářských závaží, a případně výhledově obojí zakázat.
Nedávno ECHA doporučila ve své zprávě o přezkumu informací týkajících se používání olova ve střelných zbraních a munici mimo mokřady a také v rybářském olůvku zavedení dalších nezbytných opatření pro regulaci používání olova. Ze zprávy vyplývá, že výše uvedené způsoby používání olova představují riziko pro životní prostředí a zdraví lidí. V současné době je již lov olověným střelivem v EU částečně omezen. V České republice například platí od roku 2011 zákaz lovu vodních ptáků olověnými broky na mokřadech. ECHA doporučuje Evropské komisi olovo zcela zakázat, protože přínosy pro společnost mají převažovat a náklady pro lovce a střelce vyhodnotila ECHA jako přijatelné. Střelecké, sportovní a lovecké organizace ve veřejné konzultaci tvrdí opak. V této souvislosti mi dovolte připomenout, že neexistuje adekvátní a zároveň ani levná varianta nahrazení olova ve střelách. Zákaz olova bude mít za následek vysoké náklady nejen pro výrobce střeliva, ale i samotných zbraní, u kterých používáním nevhodných druhů střeliva bude docházet k poškození a neúměrnému opotřebení zbraní. To se samozřejmě týká i ozbrojených bezpečnostních sborů.
V této souvislosti bych se Vás chtěla zeptat na následující otázky:
Jste seznámen s návrhem Evropské komise zakázat olověné střelivo a rybářská olůvka? Pokud ano, jaké je Vaše stanovisko a stanovisko ministerstva k této problematice?
V jaké fázi se návrh Evropské komise na zákaz olova ve střelivu a rybářském olůvku nachází?
Zúčastňuje se některý zástupce ministerstva konzultací a jednání s touto tematikou přímo v Bruselu? Pokud ano, s jakým pověřením se jednání účastní a jaké výsledky má jeho činnost?
Pokud by byl schválen návrh Evropské komise o zákazu používání olova ve střelných zbraních a munici mimo mokřady a také v rybářském olůvku, jaký by to mělo dopad na české legální držitele zbraní?
Zákaz olověných projektilů bude mít značný dopad také na ozbrojené bezpečnostní sbory, jakým způsobem se ministerstvo staví k této problematice?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

Ing. Filip Klasna

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.