Přihlásit

Negativní, shrnuje policie odhalení z kontrol na honech (kutnohorsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střední Čechy - Zbraně jsou v pořádku - a jejich držitelé rovněž. A papíry v naprosté většině jakbysmet. Tak lze shrnout dosavadní výsledky kontrol myslivců na sobotních honech, na něž se již měsíc vydávají příslušníci odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál středočeského policejního ředitelství.

"To, že předtím, než účastníci vyrazí do první leče, policisté neodhalí nedostatky, nicméně ještě neznamená záruku, že se někde nestane malér. Ukázalo se to hned na počátku lovecké sezony, kdy středočeští záchranáři v jediném dni pomáhali hned třem postřeleným účastníkům honů.
Kontroly předcházející společným lovům se zaměřují především na dodržování ustanovení zákonů o střelných zbraních a o myslivosti, připomněla za krajskou policii Barbora Schneeweissová.
„Policisté se zaměřují zejména na bezpečnou manipulaci se zbraněmi a střelivem, technický stav zbraní a kontrolu předepsaných dokladů včetně dokladu o pojištění. V neposlední řadě jsou kontroly zaměřeny i na to, zda lovci nepožili alkohol nebo jiné návykové látky,“ konstatovala.
Dechové zkoušky, jimž se vybraní účastníci honu musí podrobit, bývaly v minulosti sledovány s velkou pozorností. Dnes však jde o běžnou rutinu, která nepřináší nic neočekávaného: odhalení alkoholu veškeré žádné. Myslivci počítají s tím, že kořalička na zahřátí již patří minulosti – a dobře si uvědomují, že pohlídat si žízeň musí už večer před honem.

Kontroly myslivců a jejich zbraní
- 1. prosince: V rámci kontrolní akce u 18 mysliveckých spolků bylo zkontrolováno 193 lovců a jejich zbraní. Při 144 orientačních zkouškách na přítomnost alkoholu v dechu nebyl zjištěn žádný pozitivní výsledek.
- 24. listopadu: V rámci kontrolní akce u 16 mysliveckých spolků bylo zkontrolováno 162 lovců a jejich zbraní. Při 117 orientačních zkouškách na přítomnost alkoholu v dechu nebyl zjištěn žádný pozitivní výsledek.
- 17. listopadu: V rámci kontrolní akce u 23 mysliveckých spolků bylo zkontrolováno 219 lovců a jejich zbraní. V jednom případě dostal pokutu (200 Kč) myslivec, který u sebe neměl zbrojní průkaz. Při 173 orientačních zkouškách na přítomnost alkoholu v dechu nebyl zjištěn žádný pozitivní výsledek.
- 10. listopadu: Na teritoriu Středočeského kraje bylo zkontrolováno 210 lovců a jejich zbraní. Při 139 orientačních zkouškách na přítomnost alkoholu v dechu nebyl zjištěn žádný pozitivní výsledek.
- 3. listopadu: V rámci kontrolní akce u 19 mysliveckých spolků bylo zkontrolováno 201 lovců a jejich zbraní. Při 106 orientačních zkouškách na přítomnost alkoholu v dechu nebyl zjištěn žádný pozitivní výsledek. Zdroj: Policie ČR

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.