Logo
Vytisknout stránku

Počet vlků na Šumavě se pohybuje v řádu jednotek (ČTK)

Vimperk (Prachaticko) 4. prosince - Počet vlků žijících na Šumavě se pohybuje v řádu jednotek. Vyplývá to z odhadu monitoringu této šelmy. Podle něj se také populace vlka na české straně Šumavy během letošního roku nijak výrazně nerozrostla. ČTK to řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

"Přesné údaje o počtu vlků samozřejmě znát nemůžeme. Vycházíme z výsledku monitoringu a záběrů z fotopastí," uvedl. Zatím se také podle něj nepodařilo zaznamenat výskyt případných letošních mláďat. "To ale neznamená, že se letos nenarodila vlčata. V dubnu letošního roku máme doloženou přítomnost březí vlčice. Je možné, že vlčata nepřežila, to se v přírodě občas stává, nebo zatím jsme prostě jen neměli štěstí zachytit jejich výskyt," uvedl zoolog Správy Národního parku Šumava Jan Mokrý.

O přítomnosti vlků na Šumavě ale podle něj odborníci nepochybují. Důkazem je i několik vlky zabitých kusů jelení zvěře. "Také jsme ohledávali desítky kusů usmrcených či pokousaných hospodářských zvířat, hlavně ovcí několika chovatelů, kde vlci často využili sebemenší mezeru pod oplocením," uvedl.

Monitoring potvrdil velký akční rádius vlků. Dva z nich se dostali až do stovek kilometrů vzdálených destinací v Německu. Jeden se třeba prokazatelně pohyboval v oblasti Durynska, kde usmrtil muflona. Druhého zase srazilo auto u Hamburku. Šumavský původ těchto šelem dokázala analýza DNA.

Vlci žijící v oblasti Šumavy nebyli podle Dvořáka uměle vysazeni do přírody. "Víme o tom, že kdysi jeden přišel ze severu Itálie a jiný zase z Polska," řekl mluvčí.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.