Logo
Vytisknout stránku

Myslivci: Více se staráme, než lovíme (Týdeník Karvinsko)

Myslivecký spolek Zátiší z Dětmarovic si letos připomíná 70 let existence.

Dětmarovice – Členové Mysliveckého spolku Zátiší z Dětmarovic si letos připomínají sedmdesát let od založení. Tehdy bylo slavnostnímu aktu přítomno přesně jedenáct zakládajících členů, aktuálně má spolek členů osmnáct.
„Stav kolem té dvacítky se drží už mnoho let. Spíše k nám docházejí lidé, kteří už mají čas a mají například výchovu dětí za sebou a rodinu zabezpečenou. Pokud se tedy nejedná o výjimky, jako jsou mladí, kteří třeba studují nějakou lesnickou školu,“ říká Josef Grobelný ze spolku Zátiší.
K činnosti ve spolku Zátiší lidi obvykle vede láska k přírodě. „Ačkoli to mnozí možná ani nevědí, my se více o zvěř staráme, než je lovíme. V přírodě se zvířata rozmnožují a přírůstky se musí přirozeně udržovat, aby nedocházelo k velkým škodám a zvěř nevyhynula,“ vysvětluje Josef Grobelný.

PŘÍRODA TRPÍ

Současná příroda podle něj velmi trpí překotným rozvojem civilizace. „Před třiceti lety byly v Dětmarovicích a okolí klidné oblasti, kde nic nebylo. Třeba na místě dnešní elektrárny bylo nejvíce míst k lovu. Přírodě a zvěři také neprospívá rozvoj cykloturistiky a masivní budování cyklostezek. Navíc cyklisté mnohdy jezdí i mimo ně.
To vám potvrdí i myslivci a ochránci v Beskydech či Jeseníkách,“ podotkl Grobelný k současnému stavu přírody.
Letošní jubileum spolek Zátiší oslavil už v dubnu, kdy bylo přesné výročí, a poté v červnu, měsíci myslivosti.
Velkou prezentaci měl v rámci letošních Medových dnů.

Gabriela Stašová

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.