Přihlásit

Odměny a strach z moru stupňují odstřely divočáků (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Přerovsku výrazně vzrostl počet zastřelených divočáků. Zvýšený odlov černé zvěře v této oblasti souvisí s prasečím morem, který nedávno zasáhl sousední Zlínský kraj.

OLOMOUCKÝ KRAJ V loňském roce odlovili myslivci na Přerovsku bezmála čtyři stovky divokých prasat, letos ke konci října už jich bylo přes 560. Z pohledu černé zvěře je tato oblast nejsledovanější v celém Olomouckém kraji kvůli tomu, že sousedí se Zlínskem, které nedávno postihl obávaný prasečí mor.
Do vyšších čísel ulovených prasat se promítlo i zástřelné, které se v části Přerovska na rozdíl od zbytku regionu stále vyplácí za každý zastřelený kus.
Odlov se však brzy zřejmě znovu zvýší na celém území kraje. Kvůli rostoucím stavům divokých prasat totiž od 1. listopadu vstoupila v platnost novela nařízení vlády, která zavádí pro uživatele honitby příspěvek ve výši dva tisíce korun za každého zastřeleného divočáka nad průměrný odlov za poslední tři roky.

Přerovsko vs. zbytek kraje

„V honitbách v územní působnosti přerovského magistrátu bylo za loňský rok celkem odloveno 394 kusů černé zvěře a letos ke konci října to už bylo 562 kusů,“ vypočítala mluvčí magistrátu Lenka Chalupová. Čísla šla výrazně nahoru právě v té části okresu, která přiléhá ke Zlínskému kraji.
Ve zbytku regionu odlovy černé zvěře oproti loňsku klesly.
Ředitel krajské veterinární správy Aleš Zatloukal v tom vidí pozitivní dopad zástřelného, které se myslivcům v části Přerovska vyplácí za každý ulovený kus. „Jde o oblast přiléhající ke Zlínskému kraji postiženému prasečím morem. Je ohraničena dálnicí Brno–Ostrava.
Pořád je potřeba tuto oblast bedlivě sledovat a každý odlovený kus prověřovat na prasečí mor,“ zdůraznil Zatloukal.
Podle něj je zástřelné pro myslivce významným motivačním faktorem.
„Zatím se v této oblasti bude dál vyplácet, a to i v příštím roce, protože toto opatření má pozitivní efekt,“ dodal.
Také přerovský magistrát nepovažuje vyšší odlov černé zvěře za důsledek extrémního přemnožení. „Spíše je to známka většího zájmu myslivců o řešení problematiky černé zvěře a škod, které působí. Zástřelné tomu samozřejmě napomáhá,“ uvedla Chalupová. Odlov se brzy zřejmě znovu zvýší napříč celým regionem, a to díky nově zaváděnému dvoutisícovému příspěvku. Vyplácet se však bude jen za každého divočáka zastřeleného nad průměrný tříletý odlov.
„Například v honitbě, kde se v posledních třech letech lovilo průměrně 10 divočáků, bude za každý ulovený kus nad tento průměr přiznán daný příspěvek,“ vysvětlil mluvčí Olomouckého kraje Vladimír Lichnovský. Žádosti o vyplacení příspěvku je možné podávat do 31. srpna 2019.
I když celkový odlov v kraji letos poklesl, mají podle hejtmanství stavy černé zvěře v regionu spíše narůstající tendenci. Také proto stát zavádí daný příspěvek. „Rozšíření počtu divokých prasat nahrává hospodaření na velkých zemědělských plochách osetých řepkou a kukuřicí. Velkou roli má i skutečnost, že letos byl semenný rok dubů a buků, takže černá zvěř má dostatek potravy i v lesích,“ vysvětlil Lichnovský. Divočáci pak v takové míře nevycházejí do polí a v lesích je jejich lov obtížnější.
Myslivci novou plošnou podporu vítají. „Každá taková motivace vždycky pomůže,“ míní předseda Okresního mysliveckého spolku Přerov Petr Konvička.
Petr Božovský, který má na starosti myslivost na šumperské radnici, naopak poukazuje na to, že nová podpora vázaná na průměrný tříletý odlov nebude mít tak zásadní dopad jako dřívější zástřelné vyplácené za každý kus. „Když vezmu jenom šumperský okres, loni zde bylo odloveno rekordních zhruba 2 000 kusů a vysoce nadprůměrná čísla byla i v dalších okresech kraje, takže to výrazně zvedá uvažovaný tříletý průměr. Nebude tak mnoho honiteb, které na příspěvek dosáhnou,“ přemítá Božovský. Letos se podle něj odlovy černé zvěře vrátily na běžná čísla – na Šumpersku klesly zhruba na polovinu.

Rostislav Hányš, redaktor MF DNES

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.