Přihlásit

V okolí loveckého zámečku Svatý Hubert u Jesenice dodnes pocítíte atmosféru dávných honů (ČRo - strednicechy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lovecký zámeček Svatý Hubert leží na západní hranici Středočeského kraje nedaleko města Jesenice na Rakovnicku. Pro veřejnost sice není přístupný, ale jeho hlavní kouzlo spočívá v jeho nejbližším okolí a v samotné stavbě. Jako své lovecké sídlo ho na začátku 18. století postavili Černínové z Chudenic, majitelé nedalekého petrohradského panství.

František Josef Černín byl vášnivým lovcem a zámeček dal postavit v souvislosti s předem připravovanými štvanicemi, které se v té době začaly v českých zemích pořádat. A protože měsíc listopad je obdobím lovu, je i dnes cítit kolem zámečku sv. Huberta atmosféra lovů 18. století.
Lovecký zámeček byl pojmenován po svatém Hubertovi, patronovi myslivců. Byl vybudován v souvislosti s předem připravovanými štvanicemi, které se v té době začaly v českých zemích pořádat zásluhou hraběte Františka Antonína Šporka. Pro své přátele z aristokratických kruhů založil v roce 1695 lovecký Řád svatého Huberta, jehož hlavním cílem bylo rozvíjet a dohlížet na etické, estetické i humanitární stránky lovu.
František Josef Černín byl vášnivým lovcem a jedním ze členů řádu. Lovecký zámeček u Jesenice vybudoval počátkem 18. století jako ideální zázemí pro hony, na které se sjížděla bohatá aristokratická společnost.
V současné době je krásně opravený a má novou omítku s původní narůžovělou barvou. V prostoru vrcholové části věžičky je umístěná tzv. „lucerna“, ze které bylo možné okny pozorovat zvěř v okolí. Korouhev ve tvaru jelena ve skoku byla nejen okrasou, ale také důležitým pomocníkem při organizaci lovu.
Zámeček je umístěn uprostřed bývalé daňčí obory a má půdorys ve tvaru osmiúhelníku. Ze všech osmi stran se od něj rozbíhaly hvězdicovým způsobem široké lesní průseky, které umožňovaly sledování zvěře. V prostoru lucerny uvnitř věžičky seděl pozorovatel a otáčením korouhvičky dával jezdcům signály, kudy se zvěř pohybuje, aby se lovci mohli dobře zorientovat. K organizaci lovců sloužily i různé zvukové signály z nejrůznějších typů loveckých rohů.
Na konci jednoho z průseků dodnes stojí barokní letohrádek Na Plavči, který patřil k zámečku coby rozhledna a byl součástí celého loveckého areálu. Samotný zámeček přitom sloužil pouze jako zázemí pro lovce. Z lovu se do něj vraceli k odpočinku a k loveckým slavnostem, které se konaly ve velkém sále s půdorysem pravidelného kříže.
V nejbližším okolí zámečku jsou dnes částečně dochované celkem tři průseky. Z ostatních se postupně staly lesní cesty a další komunikace. Nabízí tak jedinečné možnosti procházek po překrásném svatohubertském lese.
Zdroj: zpracováno z materiálů publicisty Romana Hartla.

Markéta Vejvodová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.