Přihlásit

Trubači krášlí mnoho mysliveckých zvyků. Hráčů na lesní roh přibývá, ale pořád je jich málo (ČRo-cb.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V listopadu začíná doba lovů, zejména na černou zvěř. Při procházce přírodou proto snadno uslyšíte střelbu, v tom případě zůstaňte co nejdále. Ovšem můžete zaslechnout také zvuk lesního rohu, který je nedílnou součástí honu. Používá se pro hraní fanfár a signálů při lovu zvěře.

Zvuky vyluzované borlicemi a lesnicemi krášlí mnoho mysliveckých zvyků, ať už je to nástup při zahájení honu, výlože, výřady, vyhlášení krále honu, přijímání mezi myslivce, pasování na lovce nebo myslivecké plesy a výstavy.

Mezi trubače patří Robert Tauer, první hornista Jihočeské filharmonie, učitel hudby a také vedoucí souboru Jihočeští trubači, který pracuje při Okresním mysliveckém spolku České Budějovice.

V Budějovicích byl zájem o loveckou hudbu
Jihočeští trubači vznikli ze žáků trubačské školy Josefa Selementa. „Tu školu jsme založili s kamarády, protože tady byl zájem o loveckou hudbu. Chtěl jsem přispět k tomu, aby se v Budějovicích učili noví trubači,“ vysvětluje Robert Tauer.
V repertoáru mají Jihočeští trubači nejen praktickou loveckou hudbu, ale také koncertní skladby jako hubertské mše, Cepské fanfáry a Kouzlo chrámů. Letos se zaměřili na takzvanou Velkou hubertskou mši S dur, která se hraje na nástroje v jiném ladění.
Jihočeští trubači se navíc účastní soutěží. Letos na mezinárodním klání v Horním Rakousku získali druhé místo a úspěchem pro ně byla i účast ve velkém finále na mistrovsví Evropy.
Obecně se podle Roberta Tauera dá říct, že trubačů přibývá, ale stále je jich málo. „Mezi mladými trubači je zájem, když je velká podpora v rodině. Naštěstí se vychovávají v mysliveckých sdruženích mladí myslivci, kteří k nám přicházejí a učí se hrát,“ dodává.
Heslem jeho školy je: Do každého mysliveckého sdružení jeden trubač. „Snažíme se o to, ale doposud každé myslivecké sdružení nemá svého trubače. Věřím však, že se ta doba jednou změní,“ říká.
Na vlastní uši můžete Jihočeské trubače v nejbližší době slyšet na několika místech: 30. 11. – Tradiční hubertská mše v Křtěnově u Temelína od 17 hodin. 1. 12. – Svatohubertská mše v Hluboké nad Vltavou od 17 hodin. 19. 1. – Tradiční myslivecký bál v DK Metropol v Českých Budějovicích.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.