Přihlásit

Veterináři chtějí udělat tečku za africkým morem prasat na Zlínsku. Veškerá opatření skončí v únoru (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veškerá mimořádná veterinární opatření přijatá v souvislosti s výskytem afrického moru prasat by podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda mohla na Zlínsku skončit v únoru příštího roku. V zamořené oblasti platí například zákaz konzumace masa z ulovených divočáků, povinnost udržovat pachové ohradníky nebo zákaz chovu domácích prasat v hospodářstvích, která nejsou zaregistrována podle takzvaného plemenářského zákona.

Už v pondělí veterináři zrušili zákaz vstupu do lesů, polí a na polní cesty v okolí Zlína, který kvůli nebezpečí rozšíření nákazy afrického moru prasat vyhlásili loni.

Zároveň skončilo vymezení takzvané vysoce rizikové oblasti o rozloze necelých devadesát kilometrů čtverečních východně od krajského města, kde zmiňovaný zákaz platil. Zrušením vysoce rizikové oblasti přestal platit i zákaz společného lovu veškeré zvěře. Nyní v oblasti platí pouze zákaz společného lovu spárkaté zvěře, což znamená, že myslivci mohou společně lovit drobnou zvěř.

Katastry spadající od 1. února 2017 do zamořené oblasti

Území obcí a místních částí Bohuslavice u Zlína, Březůvky, Doubravy, Horní Lhota, Karlovice, Otrokovice-Kvítkovice, Lhota u Malenovic, Loučka I, Loučka II, Oldřichovice, Podhradí, Provodov, Zlín-Salaš, Sehradice, Slopné, Újezd u Valašských Klobouk a Vysoké Pole.

„Stále do konce roku budeme obměňovat pachové ohradníky, protože potřebujeme, aby pohyb divokých prasat, byť jsou všechna negativní, byl co nejmenší. To znamená, aby zůstávala v této oblasti. Od 1. ledna bychom umožnili individuální odlov pro vlastní spotřebu lovce v celé zamořené oblasti, to znamená, že už by nemuseli vozit prasata do asanačního podniku,“ řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Myslivci budou muset stále odevzdávat vzorky

Po ulovení divočáka ale podle něj budou mít myslivci povinnost odevzdat vzorek do laboratoře, která následně zjistí, zdali není zvíře nakaženo africkým morem prasat. „V okamžiku, kdy přijde negativní výsledek, tak to budou moct používat. Do února zatím nepovolujeme chov na neregistrovaném hospodářství pro potřeby domácích porážek,“ řekl Semerád.

Od začátku příštího roku chtějí veterináři také sjednotit zástřelné za divoká prasata v zamořené oblasti. Nově bude tři tisíce korun. Dosud zde dostávají lovci za kusy do padesáti kilogramů zástřelné čtyři tisíce korun, u větších divočáků osm tisíc korun. V únoru by mohlo být podle Semeráda zcela zrušeno i vymezení zamořené oblasti.

Boj s nákazou stál tři sta milionů korun

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) uvedl, že se podařilo nákazu afrického moru prasat v České republice zastavit. „Stálo to řádově bez lidských zdrojů tři sta milionů korun. Bylo vyšetřeno dvacet sedm tisíc divokých prasat,“ řekl ministr.

Nákaza byla dosud potvrzena u 212 uhynulých a 18 ulovených divočáků. V zamořené oblasti se podařilo ulovit přes 3600 kusů černé zvěře. V takzvané oblasti s intenzivním odlovem, která zahrnuje podstatnou část Moravy, dokonce téměř 21 tisíc divočáků. Poslední pozitivní nálezy pocházejí z poloviny dubna, šlo však o kusy, které uhynuly o několik měsíců dříve.

Nákazu se podařilo udržet na malém území

V České republice se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. „Česká republika je jedinou zemí, ve které se podařilo udržet pozitivní případy v relativně malé oblasti a zabránit jejich šíření a zanesení do chovů domácích prasat,“ řekl ministr zemědělství.

Do chovů se nemoc nerozšířila. Kdyby k tomu došlo, bylo by nutné je vybít. V dalších evropských zemích se naopak situace související s chorobou zhoršuje. V posledních týdnech a měsících byly hlášeny případy afrického moru prasat z Polska, Maďarska, Rumunska, Bulharska nebo Belgie.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.