Přihlásit

V našich lesích stále přibývá vlků (Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Monika LEOVÁ, moderátorka
--------------------
Čeští myslivci volají po změně zákonů, které chrání vlky proti odstřelu. V našich lesích jich stále přibývá. Zatímco ochránci přírody jsou nadšení, myslivci tvrdí, že páchají obrovské škody a mohou ohrozit i člověka. Reportér Libor Tampier zjišťoval, jestli by myslivci mohli dosáhnout změny legislativy.

Libor TAMPIER, redaktor
--------------------
Tohle jsou záběry z fotopasti na roztomilá dovádějící vlčata. A tohle je smutný pohled na ovce, které roztrhali vlci. Dvě strany stejné mince. Ochránci přírody mají jasno. Škody, které vlci způsobí, nejsou dostatečným důvodem pro úvahy o jejich redukci.

Miroslav KUTAL, koordinátor programu šelmy, Hnutí duha
--------------------
Pokud se přijmou dostatečná opatření, preventivní, aby k těm škodám nedocházelo, tak si myslím, že je možné s vlkem sdílet krajinu podobně jako to dokáží naši sousedé v Německu nebo v Polsku.

Libor TAMPIER, redaktor
--------------------
Vlk u nás patří do kategorie kriticky ohrožených zvířat. A ze zákona má absolutní ochranu. Jenže podle některých odborníků i myslivců je prý na čase to změnit.

Petr KOUBEK, biolog, Ústav biologie obratlovců AV Brno
--------------------
Aktuálně je v České republice asi 60 možná 50 vlků. Nikdo to moc přesně neví. Jsou mezi nimi jedinci, kteří se nebojí. Jedinci, kteří mohou přijít blízko k člověku a my nevíme, co jsou schopni udělat.

Libor TAMPIER, redaktor
--------------------
Myslivci už oslovili ministerstvo životního prostředí s konkrétním návrhem.

Miloš FISCHER, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty
--------------------
Chceme, aby byli stanoveny zóny, kde vlk bude žádoucí, kde bude naprosto jednoznačně a 100% chráněn, a zbytek území, kde bude možné rychlé řešení v případě problému.

Libor TAMPIER, redaktor
--------------------
Skutečností je, že vlků u nás stále přibývá. Přicházejí hlavně z Německa. Dokonce se zdá, že už dochází i k prvním soubojům o teritoria. Podle pitevní zprávy vlčici nalezenou před měsícem na Českolipsku roztrhala vlčí smečka. Podle ochránců přírody je to ale důkaz, že přemnožení vlků u nás nehrozí.

Ladislav POŘÍZEK, vedoucí správy CHKO Kokořínsko
--------------------
Na to aby došlo k přemnožení toho druhu v určitém místě, má příroda autoregulační mechanismy.

Libor TAMPIER, redaktor
--------------------
A co na to ministerstvo životního prostředí? Jak se k požadavkům myslivců staví? To se dozvíte dnes večer ve Velkých zprávách tady na Primě. Libor Tampier, televize Prima.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.