Přihlásit

Boj s divokými prasaty: obce zkusí novou zbraň (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nový způsob, jak zabránit divočákům v návštěvách obydlených částí měst a obcí regionu, chce vyzkoušet Karlovarský kraj. Plánuje, že rozdá zájemcům peníze na odpuzovače, které mají zvířata plašit.

KARLOVARSKÝ KRAJ Už nejenom odstřely, ale také plašiče by měly v budoucnu odrazovat divočáky od pohybu po městech a obcích. Na některých místech totiž působí poměrně vysoké škody, někde dokonce děsí obyvatele i starosty. Kraj kvůli tomu chystá další dotace.
„Ohledně černé zvěře budeme vypisovat dotační program v částce 500 tisíc korun. Peníze budou určeny pro obce a příspěvkové organizace, a to na umístění plašičů v intravilánech, do kterých černá zvěř chodí,“ uvedla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. Podle krajského radního Jaroslava Bradáče, který se myslivosti věnuje řadu let, odpuzovače divočáků pomáhají. „Jako pilotní projekt je zkoušel Okresní myslivecký spolek Cheb, a to podél některých komunikací, kde docházelo ke srážkám se zvěří. Incidenty se tam prokazatelně snížily, takže to funguje,“ řekl. Podle krajského radního pro životní prostředí Karla Jakobce bylo v programu pro následující rok celkem 2,5 milionu korun. Kromě 500 tisíc na odpuzovače měly jít opět dva miliony na odstřel divočáků. „V tomto případě ale ještě vyčkáváme, protože ministerstvo připravuje podobný program, a pak bychom se zbytečně dublovali. Pokud ho ministerstvo nepřipraví v dohledné době, tak předpokládám v únoru nebo dubnu bychom jej vyhlásili my ve stejné režii, jako tomu bylo letos,“ přiblížil.

Situace s divokými prasaty už se podle něj na řadě míst zlepšila, a to například v Habartově nebo Rychnově. Problém s divokými prasaty ale stále trápí Bukovany na Sokolovsku. Obec dokonce vydala oznámení, které zakazuje kvůli černé zvěři vyhazování odpadků mimo kontejnery, stejně jako vyhazování jídla a krmení na veřejná prostranství. Starosta Miroslav Stropek prostřednictvím oznámení vyzval obyvatele, aby byli opatrní, neboť nastalo období, kdy se budou divočáci stahovat za potravou. Lidé mají podle něj předcházet situacím, ve kterých se mohou se zvěří potkat.
„Ten problém tu řešíme tři roky. Věnuji se mu, dá se říci, každý den,“ povzdechl si Miroslav Stropek. Upozornil přitom, že divočáci pocházejí z revíru Sokolovské uhelné, s jejímiž zástupci o věci jedná, obrátil se i na několik úřadů. Jenomže výsledky zatím nevidí. Obec přitom už škody a projekty kvůli omezení počtu divočáků stály víc, než je plánovaná krajská dotace na odpuzovače. A černé zvěře na jejím území stále přibývá. „Před třemi lety sem chodilo deset prasat. Vloni jich bylo čtyřicet, teď už jich je šedesát, za dalších rok jich bude sto. Hraničí to s tím, že se může něco stát,“ uvedl starosta. V únoru přitom v Bukovanech zašla situace tak daleko, že tam začali pracovníci ostrahy raději doprovázet děti domů. Karel Jakobec k potížím obce uvedl, že se starostou už mluvil a kraj se bude snažit pomoct. „Pokud si Bukovany požádají a splní podmínky, určitě budu pro to, aby zrovna ony dotaci dostaly,“ řekl. Zároveň dodal, že kraj nemůže tamním myslivcům poručit, aby divočáky stříleli, může jim dát pouze motivaci.
Karlovarský kraj doposud se zvěří bojoval například takzvanými pachovými ohradníky, které měly zabránit srážkám se zvěří na D6. Ty ale na konci léta nahradilo oplocení. Vloni dostalo dotaci z programu na odstřel přemnožených divočáků v obcích 55 zájemců převážně z řad mysliveckých spolků a sdružení. Rozdělili si mezi sebe dva miliony korun, za každé ulovené prase vyplácel kraj tisícikorunu.

Jana Plechatá

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.