Přihlásit

Lesy se vzpamatovávají z veder. Některé stromy asi nepřežijí (Liberecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Horké počasí sice už dávno skončilo, s jeho následky se ale bude příroda vyrovnávat ještě dlouho.

Liberecko – Letošní sezona dala lesům zabrat. Sucho, kůrovec, požáry, polomy.
Hasiči hlásili dvojnásobek výjezdů než loni. Velkým problémem bylo především dlouhotrvající teplé počasí s nedostatkem srážek, ze kterého se lesy budou podle jejich správců vzpamatovávat hodně dlouho.
„Sice to teď vypadá, že je situace lepší, protože občas zaprší, ale ten deficit je obrovský. Prší stále málo,“ sdělil ředitel krajských lesů Ludvík Řičář. Podle něj je půda v katastrofálním stavu a není jisté, jestli letošní rok některé stromy přežijí. „Zatím nevíme, jak moc byly poškozeny jemné kořeny stromů,“ podotkl s tím, že nejhorší situace je v níže položených místech, kde je písčitá zem, která nezadržuje vodu.
„Týká se to především Českolipska, Českodubska nebo Hruboskalska,“ upřesnil ředitel.

NEMOHOU SE BRÁNIT

Letošní rok přitom podle jeho slov začal nadějně. Pak ale přišlo velmi krátké jaro a brzy nastoupily vysoké teploty, které přetrvaly až do podzimu. Srážek přitom bylo minimálně. Nedostatek vláhy stromy oslabil, čímž se staly náchylnými k napadení kůrovcem. „Stromy nemají dost vody, aby vytvořily smůlu, kterou kůrovce zalepí. V normálním stavu jej ohrozí tisíce brouků, když jsou vyschlé, stačí na to stovky,“ vysvětlil. Následky několikaměsíčního tepla a sucha ale netrápí pouze lesníky, ale také ty, kteří se starají o zvířecí obyvatele lesů. „Pozorujeme nižší váhu u přírůstků zvěře, především černé a jelení.
Například srny neměly v některých lokalitách kvalitní paši a dostatek vody, takže se i srnčata rodila menší,“ popsala jednatelka libereckého Oblastního mysliveckého spolku Věra Bouzková. „Letošní počasí má vliv i na říji, protože zvířata byla unavená a velká vedra je nutila zůstávat celý den v krytu,“ doplnila.
Dozvuky veder mohou majitelé polí, luk a zahrad pozorovat na svých pozemcích až dosud. Divočáci totiž neměli podle Bouzkové dostatek přirozené potravy, a ponravy a jiný hmyz proto teď hledají i na místech, kde příliš vítáni nejsou.

OHNIVÁ HROZBA

Velkým problémem byly pro zvířata i požáry, které v tomto roce přírodu také decimovaly častěji než obvykle. „V našich podmínkách totiž nemají před plameny kam utéct,“ vysvětlila zástupkyně myslivců. Letos přitom hasiči od začátku června vyjížděli k 334 požárům v přírodním prostředí.
Pokud by ale suché počasí trvalo, zvířata by, jak dodala Bouzková, už trpět neměla. „Horší by to bylo pro porosty vysazených stromů. Doufejme, že přece jen trochu nasněží a nebudou holomrazy,“ dodala.

Gabriela Volná Garbová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.