Přihlásit

Jak se stát myslivcem (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

TŘEBÍČSKO - Myslivost je v současné době jednou z nejrozšířenějších zájmových činností, spočívající v péči o přírodu, zvěř a s tím samozřejmě související také lovectví. V myslivosti v naší republice je aktivně zapojeno kolem 120 tisíc našich občanů. V okrese Třebíč provozuje myslivost cca 1 800 občanů, z toho 1 350 myslivců je členem myslivecké organizace ČMMJ, z. s. Myslivci jsou zapojení ve 110 honitbách a hospodaří na 135 052 ha honebních ploch.

Českomoravská myslivecká jednota je hlavní zájmovou organizací, sdružuje formou členství v této organizaci myslivce, kteří mají zájem její činnost rozvíjet, podporovat a prostřednictvím organizace prosazovat zájmy myslivců na veřejnosti. Činnost této organizace je rozvíjena v úzké spolupráci se státní správou v oblasti myslivecké činnosti a řídí se zákonem o myslivosti č. 449/2001 Sb. Vedle hlavního zaměření ochrany přírody a zvěře je také povinností myslivců nejen pravidelně pečovat o divokou zvěř, ale také ji regulovat co do počtu a druhu, a to zejména formou lovu. Další velkou oblastí je udržování mysliveckých zvyků a tradic, práce s mládeží, zabezpečování zkoušek lovecké upotřebitelnosti psů, používaných při výkonu práva myslivosti, a zdokonalování v loveckém střelectví a zacházení se zbraní.
K tomu, abychom tuto činnost v našich mysliveckých sdruženích a honitbách pravidelně zabezpečovali a dle zákona o myslivosti prováděli, musíme také dbát o stálé udržování potřebných stavů svých členů – myslivců, kteří tuto činnost obětavě a zdarma v celém rozsahu provádějí pro všechny občany našeho státu. Řada našich občanů – zájemců o myslivost však neví, jak postupovat a co musí absolvovat, aby se mohl/a stát myslivcem?

Odpověď zní:

Nejdříve je nutné se zastavit na sekretariátu Okresního mysliveckého spolku Třebíč, Sv. Čecha 239/1 Třebíč a vyzvednout si přihlášku k zařazení do kurzu myslivosti, který je pro zájemce pravidelně organizován každý rok. Přihlášku je možné stáhnout i z internetových stránek OMS Třebíč – www.omstrebic.cz a po vyplnění ji zaslat elektronickou poštou na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Na stejných internetových stránkách je možné najít další podrobnosti o kurzu myslivosti. Dále musí zájemce absolvovat teoretickou přípravu v době trvání min. 55 vyučujících hodin v oblastech Myslivecká osvěta, Myslivost a legislativa, Myslivecká zoologie, Péče o zvěř a její chov, Myslivecká kynologie a nemoci zvěře, Lovecké zbraně a střelivo a Lov zvěře. Po absolvování teoretické přípravy absolvuje adept praktickou přípravu v některé z honiteb a na OMS. Celková příprava je rozvržena do období jednoho roku. Po jejím absolvování je adept připuštěn ke zkouškám z myslivosti. Tyto jsou konány před zkušebním senátem, který se skládá z 9 členů. Po absolvování zkoušek obdrží absolvent Potvrzení o vykonaných zkouškách z myslivosti. Potvrzení s celkovou známkou „Prospěl s vyznamenáním“ nebo „Prospěl“ umožňuje adeptovi, aby si požádal o vydání Loveckého lístku u státní správy – referátu životního prostředí, a to na dobu jednoho roku nebo bez omezení. To však není vše k tomu, aby mohl také v některé honitbě lovit a koupit si loveckou zbraň. Musí absolvovat přípravu a zkoušky k získání zbrojního průkazu u Krajského ředitelství PČR.
Myslivecká a lovecká činnost je velmi náročná činnost ve prospěch naší přírody, zvěře a všech našich občanů. Každý myslivec v průběhu roku odpracuje zdarma velký počet hodin ve prospěch zvěře, zejména pak v péči v zimním období v zajištění přikrmování a v době vyvádění a kladení mláďat. I doba lovu a regulace jednotlivých druhů zvěře vyžaduje mnoho dobrovolných hodin činnosti každého myslivce. To vše zdarma ve prospěch přírody.
I přes všechny tyto aktivity myslivecké organizace není vždy naše myslivost dobře chápána ze strany veřejnosti a jsme bohužel některými spoluobčany považováni pouze za lovce zvěře a škůdce přírody. Přijďte proto mezi nás a poznáte, že tomu tak není.

Ing. Antonín Měrka

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.