Přihlásit

Před honem kontrola. Myslivci "dýchali" a předkládali zbraně (hradecka.drbna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jednou z typicky podzimních kratochvílí některých lidí jsou myslivecké hony, které teď často bývají v hledáčku policie. Strážníci kontrolují, jestli jejich účastníci nejsou pod vlivem alkoholu nebo zda mají v pořádku zbraně a doklady. Kontroly se o víkendu nevyhnuly ani myslivcům na Rychnovsku a Trutnovsku.

Příslušníci odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál v Rychnově nad Kněžnou přijeli v sobotu ráno na kontrolu do spolku v Českém Meziříčí, kde jim hospodář předal seznam účastníků honu. Z pětatřiceti lovců namátkově vybrali více než polovinu střelců, u kterých provedli předepsanou kontrolu.

Průběh kontroly: Myslivec předložil zbrojní průkaz, průkaz ke zbrani a zbraň, u které policisté zkontrolovali její technický stav a výrobní číslo, zapsané v průkazu ke zbrani. Další povinností myslivců je mít u sebe doklad o zaplacení pojištění a samozřejmě platný lovecký lístek. Závěrem policisté u střelce provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu.

„Všichni kontrolovaní členové českomeziříčského spolku měli uvedené doklady, spolu se zbraněmi, v naprostém pořádku. Žádný z kontrolovaných také nebyl pod vlivem alkoholu,“ sdělila mluvčí policie Alena Kacálková.

Podobné kontroly proběhly v sobotu i na Trutnovsku, kde policisté zavítali na dva hony, a to ve Starých Bukách na myslivecké chatě Dolce a ve Velkém Vřešťově - Bažantici.

„V rámci preventivní akce zkontrolovali celkem 21 myslivců a namátkově provedli 11 dechových zkoušek, které ve všech případech dopadly rovněž dobře, tedy s negativním výsledkem. Rovněž nebylo zjištěno porušení zákona o zbraních ani jiného právního předpisu,“ doplnila Kacálková.

Pokud policisté zjistí, že je kontrolovaná osoba (myslivec) na honu pod vlivem alkoholických nápojů, hrozí jí za přestupek ve správním řízení pokuta do 50 tisíc korun, přičemž policisté mohou zadržet zbraň. Při opakovaném spáchání přestupku může myslivec přijít o zbrojní průkaz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.