Logo
Vytisknout stránku

Hon je pro myslivce hlavní odměnou za rok práce (Právo)

Bezmála stovka bažantů dominovala výřadu, kterým v sobotu odpoledne skončil hon myslivců z břeclavské části Charvátská Nová Ves. Setkání na lovu v revíru bylo hlavní odměnou za celoroční práci. „Aby mohl být hon, je třeba se celý rok starat o zvěř v honitbě,“ říká Hana Bartolšicová z pořádajícího sdružení.
Její slova potvrzuje Jiří Mach: „Hon je jediná odměna. Každý z členů mysliveckého sdružení má celý rok co dělat. Už dávno to není jen o přikrmování zvěře v zimě. Staráme se celoročně. Polovina naší honitby je bez vody, zvěř se nemá kde napít. Takže jsme dováželi vodu do betonových koryt a speciálních napáječek.“
Myslivci dostali před honem jasné zadání a horký čaj na zahřátí. Pak následovala praktická rada. Lovit mají jen bažantí kohouty, husy, divoké kachny, černou zvěř či škodnou. „Bažantí slepičky nelovíme, jde nám o to, abychom si zvěř nevystříleli. I tak jsme před honem vypustili do přírody bažanty z vlastního chovu i stovku nakoupených,“ řekl Mach.
Kvůli zemědělské velkovýrobě chybějí v přírodě podmínky třeba pro koroptve, které na mnoha místech již fakticky vymizely. Zajíce myslivci už také neloví a jejich počty se proto v poslední době trochu stabilizují, ačkoli jim nepřejí auta na silnicích či traktory a kombajny na polích. „Způsob zacházení s půdou je problém. Samé intenzivní hospodaření, chybí místo, kde by mohla zvěř vegetovat,“ řekl Mach.
Když chybí zvěř, nemají myslivci ani pár korun, které by vydělali jejím prodejem. Do péče o revír tak dávají peníze ze svého, aby bylo na krmení, vodu a další náklady. „A samotný hon? To není jen lov, ale i den, který strávíme s přáteli v přírodě. Bez alkoholu, ten obvykle přijde na řadu o večerní zábavě, kde už je dovolený,“ dodal s úsměvem Mach.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.