Přihlásit

WP: V USA vyvolali strach ze vztekliny opilí mývali (ČTK/The Washington Post)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Washington 19. listopadu - Zvířata nakažená vzteklinou nejsou žádná legrace. Virus vztekliny může napadnout centrální nervovou soustavu, což může skončit i smrtí - a to po sérii čím dál tím děsivějších příznaků, jako je částečné ochrnutí, halucinace, hydrofobie. Nedávno zemřel v Maroku Brit a dvě děti poté, co je pokousala kočka nakažená vzteklinou. Není proto překvapivé, že když obyvatelé amerického města Milton uviděli podivně se chovající mývaly, zavolali policii, napsal list The Washington Post. Policisté začali sledovat oblast, kde se podezřelá zvířata pohybovala. Ovšem když se jim dva podařilo odchytit, zjistili, že mají problém s něčím jiným, než se vzteklinou. Mývali nebyli vzteklí. Byli opilí.

Podle policie mývali patrně hodovali na planých jablkách, která začala kvasit, a pak se tito malí savci "potáceli kolem, zmatení a dezorientovaní". Policisté zadržené mývaly nechali ve vazbě, dokud nevystřízliví - a poté je znovu vypustili do volné přírody.

Miltonští mývalové se tak zařadili do dlouhé řady zvířat, která se dostala do novinových titulků kvůli opilosti na veřejnosti. Například v Gilbertu v americkém státě Minnesota policie přijala zprávy o ptácích, kteří nalétávali do oken a aut a chovali se zmateně. O ptačí intoxikaci se postaraly časné mrazíky, kvůli kterým bobule na keřích zkvasily, než stihli ptáci odletět na jih.

Ne všichni ptáci byli opilí stejně - zdá se, že v případě mladších jedinců nedokážou játra odbourávat toxiny stejně účinně jako u starších. V každém případě se tímto zjištěním dost ulevilo místním obyvatelům, kteří už začali mít pocit, že se ocitli v novodobé verzi slavného hororu Alfreda Hitchcocka Ptáci.

"Tím se vysvětluje, proč mi tento týden do auta naletělo sedm ptáků," komentoval policejní zprávu o nezvyklém chování opeřenců jeden z místních obyvatel.

Zvířata se ovšem mohou dostat nejen pod vliv alkoholu. V okrsku Wayne v Indianě letos na jaře přiběhla na hasičskou stanici vyděšená žena, jejíž mýval chovaný jako domácí mazlíček se začal chovat "letargicky" - s největší pravděpodobností poté, co se dostal k něčí marihuaně.

Legalizace marihuany patrně přinese nárůst podobných případů. Lidé mají ve zvyku si "marjánku" zapékat do sušenek a dalších pochutin, které jsou stejně lákavé pro ně jako pro jejich mazlíčky. Ti navíc netuší, čím jsou sušenky ochucené, a nemají dostatek vůle, aby si dali jen jednu.

Většina podobných případů, které veterináři zaznamenali, se zatím týkala psů, kteří si smlsli na marihuanových laskominách. Ale objevily se už i případy psíků čivava, kteří se napili vody z vodní dýmky, koček vystavených jejím výparům, a dokonce i náhodně "zkouřených" králíků, fretek a domácích ptáčků.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.