Přihlásit

Královský lov s Nikonem aneb prvotřídní optika pro špičkové lovce (Zbraně a náboje)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NIKON, TO NENÍ JEN PŘEDNÍ VÝROBCE KVALITNÍCH FOTOAPARÁTŮ, ALE TAKÉ JEDEN Z PRŮKOPNÍKŮ KONSTRUKCE A VÝROBY DALEKOHLEDŮ. JIŽ VÍCE NEŽ STO LET PUTUJE Z DÍLNY TOHOTO JAPONSKÉHO VÝROBCE NA TRH NA CELÉM SVĚTĚ BOHATÁ NABÍDKA DALEKOHLEDŮ S ŠIROKOU ŠKÁLOU VYUŽITÍ. DNES SE BLÍŽE ZAMĚŘÍME NA NEJOBLÍBENĚJŠÍ PRODUKTY URČENÉ ZEJMÉNA PRO LOV, A TO NA BINOKULÁRY MONARCH 5 ED, DÁLKOMĚR ACULON A NA HORKOU NOVINKU - DÁLKOMĚR MONARCH 3000 STABILIZED.

Monarch aneb vládce to je naprosto trefný název pro osvědčenou produktovou řadu Nikonu, protože zejména Monarch 5 ED 8x56 je skutečným králem nočního lovu. Osvědčená modelová řada Monarch prošla v roce 2013 obměnou, která znamenala výrazné vylepšení a značný posun ve výkonu. Nástupní modely s označením Monarch 5 ED se hned po uvedení zařadily mezi nejžádanější lovecké dalekohledy na českém trhu. Binokuláry Monarch se vyrábějí v šesti různých parametrech. Trojice s průměrem objektivů 42 mm a zvětšením 8x, 10x a 12x je určena nejen pro turistiku a ornitologii, ale rovněž pro lovecké účely na tzv. oblíbenou šoulačku. Další tři binokuláry s průměrem objektivů 56 mm jsou zkonstruovány hlavně na základě požadavků lovců, ornitologů a pozorovatelů letadel. Suverénně nejžádanějším je lovecký speciál Monarch 5 ED 8x56. Pro vyznavače velkého přiblížení jsou v nabídce modely 16x56 a 20x56.

MONARCH VLÁDNE NOCI

Většina lovců řeší problém, jaký dalekohled si vlastně koupit. Potřebují, aby co nejlépe „koukal“ i za soumraku, či dokonce v noci, kdy světlo poskytuje pouze měsíc či hvězdná obloha. Ideálním parametrem, který zajistí maximální světelnost, je dalekohled se zvětšením 8x a objektivy o průměru 56 mm. Pro tento účel najdete na trhu celou škálu modelů v hodnotě od 2000 korun až po cenu sahající nad 60 000 korun. Jak se v tom tedy orientovat? To je správná otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Prvním vodítkem je cena. Je jasné, že dalekohled za 3000 korun logicky nemůže poskytnout stejně kvalitní obraz a světelnost jako binokulár za 20 000 korun. Alfou a omegou je u dalekohledu kvalita použitého skla a povrchová úprava v podobě antireflexních a fázových vrstev. Pro myslivost je pak důležité, zda je dalekohled vodotěsný a plněný dusíkem proti nežádoucímu zamlžování. Relevantní srovnávání má smysl provádět u modelů v podobné cenové kategorii. Nikon v tomto směru dlouhodobě nabízí dalekohledy s výtečným poměrem cena/výkon. Přesvědčivým důkazem je model Monarch 5 ED 8x56. Dle důkladných srovnávacích testů v reálných podmínkách (které provedl náš tým Světa dalekohledů s.r.o.) jde o jeden z nejvýkonnějších dalekohledů do šera v ceně do 20 000 korun. Určitě je možné pořídit i výkonnější binokuláry, ale jejich cena bude o řád vyšší. Mezi ty nejlepší a nejvýkonnější (z námi testovaných) se bezpochyby řadí Swarovski SLC 8x56. I za nižší cenu však lze koupit dalekohled s dobrým poměrem kvalita/cena. Monarch je vybaven velmi kvalitním ED sklem s extrémně nízkým rozptylem světla a eliminací chromatické aberace. Kvalita optiky je při srovnání s levnějšími dalekohledy patrná již při denním pozorování. Obraz je na první pohled čistý a kontrastní, a to nejen uprostřed, ale v celé šířce zorného pole. Ještě výraznější rozdíl je patrný při soumraku a po západu slunce. S úbytkem světla je pozorovaný obraz u dalekohledů v cenách do deseti tisíc korun výrazně tmavší než u modelů dražších. Při testu byly na několik vzdáleností rozmístěny cedulky s textem, aby bylo patrné, co je při nástupu tmy ještě možné pozorovat a rozlišovat. S dalekohledy v cenách okolo pěti tisíc již s úbytkem světla výrazně klesala rozlišovací schopnost. O něco lépe dopadly binokuláry v cenách kolem deseti tisíc. Výrazně kontrastnější a jasnější obraz pak poskytly modely v cenové relaci do 20 000 korun vybavené ED skly. Monarch v tomto testu uspěl na výtečnou. Bezpochyby patří k tomu nejlepšímu, co lze do dvaceti tisíc pořídit pro večerní lov, a dokonce je jeho výkon srovnatelný s modely o několik tisíc dražšími.

KOMPAKTNÍ, ALE PŘESNÝ PRCEK

Dalším důležitým pomocníkem myslivců jsou laserové dálkoměry. Také v tomto směru Nikon nezaostává a poskytuje velmi rozsáhlou řadu přístrojů s využitím pro lov, sportovní střelbu i golf. Mezi myslivci je jednoznačně nejoblíbenější Aculon. Tento malý, ale šikovný „prcek“ se může pochlubit hned několika NEJ. V nabídce Nikonu je tím nejlehčím, nejmenším a zároveň nejlevnějším. Váží pouze 125 g a díky kompaktnímu rozměru 91x73x37 mm se opravdu vejde do kapsy. Rozsah měření je od 5 do 500 m a poskytuje šestinásobné přiblížení. Aculon má výbornou ergonomii, dokonale padne do dlaně a ukazováček směřuje přesně na tlačítko pro měření. Také uživatelsky je tento dálkoměr velmi jednoduchý - veškeré měření se ovládá jediným tlačítkem. Díky úsporné technologii se přístroj automaticky vypne po osmi vteřinách nečinnosti. Baterie CR2 tak v dálkoměru vydrží velmi dlouho. Nyní můžete až do konce roku žádat u odborných prodejců dalekohled Monarch 5 ED 8x56 s dálkoměrem Aculon ve výhodném setu za 18 590 korun (dálkoměr v hodnotě 4890 korun tak získáte zdarma).

STABILIZOVANÝ DÁLKOMĚR S DOSAHEM AŽ 2 740 M

Třetím produktem, kterému se v tomto článku podíváme na zoubek, je letošní březnová novinka - špičkový dálkoměr Monarch 3000 Stabilized, jenž splňuje požadavky i těch nejnáročnějších uživatelů. Vaši pozornost jistě upoutá neobvykle velký rozsah měření od 7,3 až po 2740 m! Každý, kdo již někdy používal dálkoměr, ví, jak obtížné je na větší vzdálenost zamířit na požadovaný cíl. Monarch 3000 je vybaven stabilizací obrazu, která dokonale potlačí třas obrazu a výrazně usnadní měření. Dalším klenotem v těle tohoto dálkoměru je funkce HYPER READ přinášející rychlou odezvu při měření - 0,3 sekundy. Měřená vzdálenost se objeví prakticky okamžitě po zmáčknutí tlačítka. Užitečnou funkcí je integrovaná automatická regulace podsvícení displeje, která citlivě reaguje na úroveň okolního osvětlení a odbourává nežádoucí přesvětlení. Díky technologii ID (stoupání/klesání) je možné rychle a pohodlně přepínat na základě toho, zda uživatele zajímá skutečná či horizontální vzdálenost. Velmi praktická je volba režimů pro měření na bližší nebo vzdálenější cíle. Tuto funkci ocení lovci zejména v situaci, kdy se pozorované objekty částečně překrývají - tedy například při pozorování zvěře v zalesněném terénu. Monarch 3000 umožňuje jednorázové nebo trvalé měření po dobu osmi vteřin, můžete tedy měřit vzdálenost několika cílů v rychlém sledu. Pohodlí při zacílení zaručuje široký 18mm okulár z kvalitního optického skla opatřeného antireflexními vrstvami. Dálkoměr poskytuje šestinásobné přiblížení a nadstandardně široký zorný úhel 7,5°. Díky vodotěsnosti jej můžete bez potíží použít i v nepříznivém počasí, současně je uzpůsoben teplotám od -10 do +50 °C. Samozřejmostí je funkce automatického vypnutí, jež výrazně šetří baterii.
Monarch 3000 Stabilized je zkrátka dokonalý dálkoměr, s nímž přesně změříme i velmi vzdálené cíle.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.