Logo
Vytisknout stránku

Před kostelem na velhartickém náměstí se uskuteční svatohubertská mše (novinky.cz)

V pátek 23. listopadu pořádá Kulturní komise ve Velharticích, Myslivecké sdružení a farnost Velhartice slavnostní Hubertskou mši za účasti pěveckého sboru Svatobor ze Sušice a Jihočeských trubačů. Na slavnostní Hubertskou mši je zvána široká veřejnost.

Měsíc listopad je znám nejen zlátnoucím a padajícím listím, ale také Svatohubertskou mší, jejíž název má původ na přelomu 7. a 8. století, kdy v jižní Francii žil pozdější patron myslivců Hubert. Lovil a hýřil u dvora franckého krále.

Po těžkém životním osudu a úmrtí manželky se při lovu setkal s jelenem, který měl mezi parožím zářící kříž a promluvil k němu, aby začal vést bohabojnější život. Hubert se stal knězem a později i patronem myslivců. Slavnostní Hubertská mše nám tuto krásnou legendu každý rok připomíná.

„I letos se v pátek 23. listopadu kostel Narození Panny Marie na náměstí ve Velharticích zaplní nejen myslivci, ale i občany naší obce a přijedou lidé i z mnoha vzdálených míst. Slavnost začne v 17.45 hodin před kostelem vystoupením Jihočeských trubačů, kteří přivítají posluchače sametovými tóny lesnic. Pak se všichni odeberou do kostela očekávat příchod zástupců Mysliveckého spolku Velhartice, kteří přinesou na ramenou hlavní symbol svatohubertské slavnosti - hlavu jelena s honosným parožím na chvojím vyzdobených nosítkách,” informovala předsedkyně kulturní komise ve Velharticích Marie Musiolová.

„Mši zahájí člen Řádu Svatého Huberta ve slavnostní uniformě a pak už se kostelem rozezní zpívaná Hubertská mše v podání známého pěveckého sboru Svatobor ze Sušice. Mezi jednotlivé části mše vstoupí svým slovem a vzpomínkou na život sv. Huberta velhartický farář Vendelín Zboroň.

Po skončení slavnosti v kostele zatroubí Jihočeští trubači všem posluchačům na rozloučenou znovu před kostelem a zcela určitě budou za nevšední zážitek odměněni nadšeným potleskem. Moc se těšíme i na vaši návštěvu,” dodala Marie Musiolová.

Hana Jakubčíková Sádlíková

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.