Přihlásit

Veterináři zakázali používání antiparazitik u spárkaté zvěře (ekoliost.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterináři zakázali používání antiparazitik u spárkaté zvěře. Chtějí, aby myslivci neměli pauzu v lovu divočáků, což se po použití těchto léčiv děje. Prasata z honiteb, kde jsou léky ve volné přírodě použity, nesmějí být několik týdnů konzumována, myslivci je pak neloví. Včera o tom informovali zástupci Státní veterinární správy. Fyzické osoby můžou dostat za použití antiparazitik 100tisícovou pokutu, právnické až dva miliony korun. Výjimku na používání léčiv lze dostat po souhlasu krajské veterinární správy například u přezimovacích obůrek.

Divočáci mohou přenášet africký mor prasat. "Důvodem vydání zákazu je současná situace související s výskytem afrického moru prasat, v níž SVS považuje za klíčové maximální zintenzivnění lovu černé zvěře na celém území ČR. Riziko požití antiparazitik černou zvěří a s tím spojeného ukládání zbytků léčivých látek ve zvěřině by na dobu až několika týdnů nejen znemožnilo její konzumaci a prodej, ale pravděpodobně také zastavilo na uvedenou dobu lov divokých prasat, což není v současnosti ve veřejném zájmu," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Jde o další z kroků na snížení rizika zavlečení nemoci do ČR. Na konci října veterináři zakázali prodej živých divokých prasat do všech států mimo ČR, čeští chovatelé prasat pak nesmějí používat seno a slámu ze států, kde se vyskytuje africký mor prasat, tedy například z Belgie nebo Polska. SVS také zakázala dovoz těl ulovených zvířat z čeledi prasatovitých nebo vedlejší živočišné produkty z těchto zvířat na zhotovení trofejí ze států, kde se choroba vyskytuje.
Veterináři odebírají od začátku října plošně vzorky dovozového vepřového masa, u žádného z nich zatím africký mor prasat nezjistili. Nejvíce vzorků bylo z Německa, dále z Polska, Španělska a Belgie, tedy ze států, ze kterých se do ČR vepřové nejvíce dováží. Původně ministerstvo zemědělství plánovalo, že kontroly budou platit příjemci dovezeného masa, nakonec ale kvůli tlaku Evropské komise přešlo na kontroly a výdaje státu.
V Česku se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.