Logo
Vytisknout stránku

Medvěd má na svědomí škody za čtvrt milionu (Slovácký deník)

Pětadvacet chovatelů, jimž šelma zlikvidovala zvířata, požaduje náhradu škody.

Region – Krajští úředníci přijali ke včerejšímu dni 25 žádostí o náhradu škod způsobených na hospodářských zvířatech potulným medvědem. Žádosti musí schválit ministerstvo financí. Výše škod už teď dosahuje čtvrt milionu korun. Chovatelé i přesto svá stáda nijak zvlášť nezabezpečují. Nemá to podle nich cenu. Podle došlých dokumentů už šelma zlikvidovala téměř 60 zvířat a 10 včelstev. „Evidujeme žádosti na náhradu škody za 55 ovcí, 2 kozy, 10 úlů a jednoho králíka,“ vyjmenovala mluvčí Zlínského kraje Adéla Kousalová.
Vyčíslení škody záleží na několika faktorech. „Výše je podmíněná stářím jednotlivého kusu, velikostí, zda se jedná o uznaný chov nebo běžný masný chov. Například u ovce je to asi pět tisíc korun za kus,“ přiblížila mluvčí.
Součástí žádosti o náhradu škody jsou podklady od veterináře nebo vyjádření příslušného městského úřadu, popřípadě i policie. „My to všechno zkontrolujeme a pošleme na ministerstvo financí. Pokud žádost schválí, pošlou peníze na úřad a my je přepošleme poškozenému,“ vysvětlila Kousalová.


Proces může podle ní trvat až dva měsíce.
Každý chovatel musí zaslat žádost o náhradu škody na krajský úřad do deseti dnů od události. Milan Kuráň, kterého medvěd připravil v Jarcové o čtyři ovce, termín o jeden den promeškal.
„Jsem naštvaný. Medvěd mi chodil po dvoře, opravoval jsem, co porozbíjel. Měl jsem jiné starosti než posílat lejstra,“ zlobil se chovatel s obavou, že o náhradu přijde. Škoda se u něj vyšplhala skoro na 17 tisíc. „Hned ten den jsem to nahlásil. Přijeli, sepsali, nafotili a škodu vyčíslili na šestnáct tisíc sedm set. A to nepočítám opravy. Celkem to bude tak dvacet,“ vypočítal Kuráň. Důkladně opravil chlév i stáje. „Ochranáři říkali, že to bylo dobře zabezpečené a hleděli, jak to medvěd rozmlátil.
Má sílu. Trám deset na deset centimetrů vylomil jak nic. Nevím, jak by se ovce daly více ochránit,“ krčil rameny chovatel.
Stejného názoru je Petr Januš. Šelma strhla na statku jeho rodičů v Července u Vsetína čtyři kozy. „Nic se podle mě nedá dělat. Kozy jsme nechali v ohradě, která má výhodu, že je velká. Zvířata se rozutečou. Kdežto kdyby byly ve chlévě, medvěd by je zabil všechny,“ vysvětlil. Daniel Bednárik chová ovce na dvou místech.
„Na Jasence mám elektrický ohradník, který by mohl chlupáče odradit. Na Hovězí jsem jen znepřístupnil pastvinu vedoucí k lesu.
Nemůžu ovce zavírat do sebevíce zabezpečeného chléva. Potřebuju, aby se pásly,“ odtušil s tím, že žádné extra opatření se udělat nedá.
„Ještě je varianta pořídit si speciálně šlechtěné pastevecké psy. Ti jsou vycvičení, pustí se s medvědem do křížku a zaženou ho. Jenže mít psy je další starost navíc,“ uzavřel Daniel Bednárik.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.