Přihlásit

Ochranáři chtějí zvýšit šanci na odchyt medvěda přidáním klecí (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vsetín 12. listopadu - Ochránci přírody chtějí nechat vyrobit další odchytové klece na medvěda, který se od září potuluje ve Zlínském kraji a zabil už desítky ovcí. Ideální by byly dvě až tři další klece, řekl dnes ČTK Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí. Zvýšila by se tím pravděpodobnost odchytu medvěda.

Odchytovou klec nastražili ochránci přírody již před týdnem na jednom z hřebenů Vsetínských Beskyd. Medvěd však do ní nevkročil, přestože by ho k ní měly nalákat pachové stopy. Fotopasti u klece zachytily pouze jiná zvířata.

Ochránci přírody nyní budou zjišťovat, zda je reálné rychle vyrobit stejné klece a kolik by to stálo peněz. Podle Orálka by je později bylo možné využívat jako transportní klece. Kraj již dříve nabízel k odchytu medvěda klece, které použil na divoká prasata při prasečím moru, podle Orálka jsou však tyto klece nepoužitelné.

Medvěd byl podle Orálka údajně naposledy spatřen o víkendu v Hovězí na Vsetínsku. "Od té doby žádný záznam výskytu ani další škoda," uvedl Orálek.

Na medvěda číhal minulý týden také odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové. Na zvíře však nenarazil. Mladý, asi čtyřletý medvěd, se podle odborníků pohybuje chaoticky, na rozdíl od jiných medvědů si nenašel místo, kam by opakovaně chodil.

Medvěd v kraji zabil již asi čtyři desítky ovcí a další domácí zvířata, ničil včelíny. Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o možnosti odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem belgická zoologická zahrada.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.