Přihlásit

Myslivci už přikrmují zvěř, připravují ji na zimu (zdarsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďársko – S přikrmováním zvěře již začali myslivci na Žďársku. Do krmelců se nyní snaží dávat co nejkvalitnější krmivo, aby si zvířata vytvořila dostatečné tukové zásoby, ještě než začne zima. „Letošní podzim je prozatím sice poměrně teplý, to však neznamená, že bychom nemuseli přikrmovat. Začali jsme už 1. října,“ uvedl Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku (OMS) ve Žďáře nad Sázavou.

"Zvěři je nyní předkládáno především speciální granulované krmivo, které si žďárský OMS nechává vyrobit přímo „na míru“. „Obsahuje veškeré živiny, které zvěř nyní nejvíce potřebuje – vitaminy, minerály, vlákninu,“ podotkl Oldřich Sedlář. Zájem o toto krmivo mají podle jeho slov myslivecká sdružení nejen z regionu. „Letos jsme objednávali celkem devět vagonů, tedy devět set metráků. Zhruba polovina z toho putovala myslivcům ze Žďárska, zbytek třeba do Podyjí, severních Čech nebo na Blanensko,“ přiblížil Sedlář.
Kromě granulovaného krmiva myslivci nyní dávají zvěři rovněž kaštany a žaludy, jichž byla letos bohatá úroda. Tyto plody se však neumisťují přímo do krmelců, ale ke kořenovým náběhům stromů. Na to by měli pamatovat také lidé, kteří shromažďují kaštany a žaludy doma, aby je pak například během vánočních svátků zanesli zvěři do krmelce. Pokud je totiž nechají doma usušit, tvrdou slupku už zvěř nerozkousne. „Je proto lepší tyto plody skladovat normálně venku na zemi stejně, jako by tomu bylo v přírodě,“ dodal Oldřich Sedlář s tím, že kaštany konzumuje s oblibou například zvěř srnčí, jelení a daňčí, žaludy zase divočáci. Seno se zatím do krmelců nenaváží, protože zvířata ještě mají poměrně dost zelené potravy ve volné přírodě.
Myslivci také apelují na veřejnost, aby se snažila omezit svůj pohyb v blízkosti krmných zařízení a nerušila tak zvěř, která se chystá na blížící se zimu. „A už vůbec by lidé neměli kolem krmelců chodit se psy – jsou to šelmy, jejichž pach zvěř zbytečně stresuje. Pokud už se psem někdo do lesa vyrazí, měl by ho mít rozhodně na vodítku a chodit jenom po cestách,“ upozornil Oldřich Sedlář.

Jana Nedělková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.