Přihlásit

Deset sousedů dostalo zaječí nemoc (strakonicky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pasov - Od vypuknutí tularemie neboli zaječí nemoci o Všech svatých v okrese Schwandorf zaznamenal okresní úřad další případ onemocnění, píše PNP. „Infikoval se také obchodník, který se zvířaty pracoval,“ potvrdil mluvčí úřadu. Počet lidí, kteří se po honu nemocí nakazili, tak dosáhl deseti.

Podle úřadu bylo loni v celé spolkové republice jen třináct případů výskytu nákazy, která zasáhla celkově sedmnáct lidí. Nakazilo se jen třináct osob. První letošní postižení se přihlásili 4. listopadu na klinice v Ambergu, protože domácí lékaři měli ten den volno. Ukázalo se, že nemocní museli mít něco společného s lovem. Osm myslivců se nakazilo při honu v Nabburgu (okr. Schwaldorf) 27. října. Střelili osm zajíců, ze kterých jeden mohl skupinu nakazit při vyvrhování nebo balení. Devátý muž, který přišel na kliniku minulé úterý, se zřejmě nakazil od svého psa. Všichni zasažení už mohli izolační stanici zase opustit. Ve čtvrtek jim zemský úřad pro zdravotnictví a potravinovou bezpečnost v Erlangenu potvrdil, že se skutečně jednalo s velkou pravděpodobností o tularemii. U lidí je těžko poznatelná, protože symptomy se podobá silné chřipce. Rychle odhalenou lze ale dobře zaléčit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.