Logo
Vytisknout stránku

Na Šumavě a v Bavorském lese přibylo tetřevů (Právo)

Dobrou zprávu hlásí Šumava a Bavorský les: početní stavy chráněného tetřeva hlušce se zvýšily. Přeshraniční průzkum vykázal už přes šest set přísně chráněných ptáků, kteří pro život potřebují hlavně klidová území.
„Výsledky jsou potěšitelné. Při prvním projektu byla velikost populace odhadnuta na 556 jedinců, nyní to je 605 zvířat. Dvě třetiny tetřevů žijí v obou národních parcích,“ informoval o průzkumu Franz Leibl, ředitel Národního parku Bavorský les.

Nové klidové území

Vědci používali při zmapování počtu ptáků v populaci také genetickou analýzu.
„Bylo sebráno 1324 vzorků trusu, jejichž část byla využita právě pro populačně-genetickou analýzu,“ podotkl Jaroslav Červenka z Národního parku Šumava.
Do některých lokalit Národního parku Šumava je kvůli ochraně tetřeva hlušce omezený vstup. V současnosti se do 13 procent území smí vstupovat pouze po značených stezkách. Těchto 13 procent je však stále rozkouskováno na více než 130 ostrůvků bývalých prvních zón.
„Největší takto nepřístupnou krajinou je oblast s nejvyšší koncentrací tetřeva hlušce při bavorské hranici. Předpokládáme ale, že se toto omezení v dohledné době změní. Pracujeme nyní na novém vymezení klidového území, které by mělo být určitě kompaktnější,“ naznačil ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.
Další monitoring populace tetřeva hlušce je plánován za dalších pět let a opět bude přeshraniční s využitím možností genetické analýzy sesbíraných vzorků.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.