Přihlásit

Pomoc rybářům: stát vyplatí pět set korun za kormorána (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přemnožení kormoráni působí rybářům milionové škody. Stát je chce zmírnit tím, že začíná myslivcům od listopadu vyplácet 500 korun za zastřeleného ptáka. Podle producentů ryb to regulaci opeřenců neovlivní.

JIŽNÍ ČECHY Myslivci zastřelí v posledních letech přes 2 300 kormoránů na Třeboňsku a dalších 1 700 na Českobudějovicku. Motivují je k tomu velcí producenti ryb, kteří jim za každý zobák rybožravého ptáka vyplatí 300 korun.
Počet nenasytných černých opeřenců by se však mohl snížit víc. Na ochranu ryb a jejich chovatelů se postavil stát a podle vládního usnesení od začátku listopadu začíná vyplácet myslivcům 500 korun za každého zastřeleného kormorána.
Profesionální rybáři tak ušetří statisícové částky, které nyní vydávají z vlastních pokladen. „V této době Rybářství Třeboň vyplácí myslivcům, kteří zastřelí kormorány na našich rybnících, okolo 700 tisíc korun za rok,“ uvedl ředitel Rybářství Třeboň Josef Malecha.
Třeboňští rybáři spolupracují s desítkami mysliveckých spolků, které tyto opeřence loví. Přelstít kormorány však není snadné.
„Jejich lov není úplně jednoduchý hlavně na velkých vodních plochách, kde se hejno rychle přemístí a vy se k němu nedostanete. Známe to z vlastních zkušeností, většina našich zaměstnanců jsou myslivci a loví je,“ popsal Malecha, který sám zastřelí na Bošileckém rybníku desítky kormoránů ročně.
Škody způsobené kormorány jsou veliké. „Jdou do desítky milionů, a když nalítnou na Dehtář či Bezdrev, těžko s nimi něco uděláte. Nakolik rybník vyplení, záleží na tom, jak velké jsou tam ryby,“ řekl ředitel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser.
Kormoráni patří k nejobratnějším rybím predátorům, živí se veškerými druhy, ideálně do dvaceti centimetrů, ale v případě nouze si dokážou poradit i s daleko většími. Ryby loví v hejnech a dovedou je chytat i pod hladinou. Každý spořádá zhruba půl kilogramu ryb denně, spoustu dalších ale poraní nebo vystresují, takže nepřijímají potravu a bojí se. Počet odstřelených kormoránů sice stoupá, ale regulaci těchto opeřenců to příliš neovlivní. „Odstřel nic neřeší. Je to jen z nouze ctnost. Vyplašíme hejno a přeženeme z rybníka na rybník,“ vysvětlil Kaiser. Bez zásahu do stavu na hnízdištích v severní Evropě, odkud k nám kormoráni na zimu přilétají, se tristní situace nezlepší.
Náplastí pro rybáře má být kompenzace od státu za škody způsobené těmito rybožravými predátory. Podmínkou bylo vypracování podrobných posudků ptačích hejn na rybnících s pomocí odborníků. Zatím však na náhrady stále čekají.
„Za první pololetí jsme požádali o náhradu ve výši 3,3 milionu korun. Podle znaleckého posudku to jsou škody způsobené tím, co ptáci sežerou, a neřeší se druhotné škody na vystresované a zraněné rybě,“ upřesnil Malecha.
Počty kormoránů monitoruje Jiří Neudert z Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Každý měsíc dělá na 70 rybnících na Třeboňsku hladinové sčítání. A také sleduje hnízdní kolonii na rybníku Ženich, kde ornitologové část mláďat kroužkují.
„Na Ženichu počet hnízdících párů dlouhodobě mírně klesá. Letos je jich tam 120 z původních 150 a odhadem 450 mláďat. A u tažných je to v součtu do jednoho tisíce jedinců na celé Třeboňsko. Ale mohou tu protahovat hejna, která mají až 600 ptáků. Když rybníky zamrznou, přesunou se na řeky,“ vypočítal Neudert.
Ornitologovi nepřipadá, že by počet táhnoucích kormoránů stoupal. „Ale je pravda, že jsou to velké počty, a když na velký rybník Dvořiště, Rožmberk, Koclířov nebo Bošilecký naletí 300, 400 ptáků, nadělají rybářům velké škody,“ potvrdil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.