Logo
Vytisknout stránku

Soutěž všestrannosti prověřila schopnosti psů (Horácké noviny)

STUDENEC – Vítězem 23. ročníku Memoriálu Josefa Venhody se stal německý ohař krátkosrstý KIM z Černých Blat. Memoriál se konal 20. - 21. října v honitbě MS Studenec. Tato soutěž se každoročně koná jako vzpomínka na Josefa Venhodu, význačného kynologa Třebíčska a žáka prof. J. Svobody a R. Knolla, který rovněž byl kynologem z našeho okresu s působností v celé ČR.

Slavnostního zahájení memoriálu se letos zúčastnila i nově zvolená senátorka za okres Třebíč Hana Žáková a popřála hodně zdaru všem startujícím ohařům a jejich vůdcům. Memoriál zahájil Stanislav Neuman, ředitel soutěže a předseda MS Studenec, který byl po celou dobu konání hybnou duší celé akce, a se svými pomocníky, členy MS Studenec, vše zorganizoval. Memoriál se v honitbě Studenec konal již pátý rok po sobě a za jeho opětovnou přípravu patří spolku velké poděkování. Při zahájení soutěže nechyběly ani nádherné fanfáry Babylonských trubačů, s kterými si zatroubil i Tomáš Sedláček, předseda Okresního mysliveckého spolku.

Na start nastoupilo 17 ohařů. Výcvik všestranného ohaře trvá průměrně tři roky a pes musí zvládnout práci na poli, v lese a ve vodě. Při této náročné soutěži pak musí vyhledat živou zvěř, tuto vystavit, střelenou přinést, případně dohledat. Dosledovat na pobarvené stopě střelenou zvěř spárkatou na vzdálenost 500 kroků a svému vůdci ji ukázat. Pracuje se s divokou kachnou, bažantem, zajícem a nejobtížnější prací je přinášení lišky. Tento výcvik je v současnosti velmi obtížný pro nedostatek drobné zvěře v honitbách, stavy bažantů a zajíců stále klesají. Navíc je časově velmi náročný. Proto spíše ubývá myslivců, kteří jsou schopni loveckého psa vycvičit a úspěšně předvést na zkouškách. I přes tyto současné problémy je stále dost těch, kteří mají zájem se výcviku psů věnovat a v řadách vůdců je nemálo žen. Navíc lovecký pes je nezbytný pro mysliveckou činnost v honitbách. Je nepochybné, že se bez něj myslivci v honitbách neobejdou. Pravdivé je tak rčení: „Myslivec bez psa je poloviční myslivec“.
Po splnění všech disciplín se v neděli odpoledne konalo vyhodnocení a rozdělení cen. Německý ohař krátkosrstý KIM z Černých Blat předvedl opravdu vynikající výkon, když ve všech disciplínách byl ohodnocen nejvyšší známkou. Obdržel I. cenu s 492 body a získal čekatelství šampionátu práce ČR CACT. Vedoucím psa byl Roman Moravec. Na druhém místě skončil rovněž německý krátkosrstý ohař CITE Kubšovy Kazy v I. ceně s 486 body a Res. CACT, jako nejlepší ohař z okresu Třebíč, vedoucím byl Pavel Pokovai z Jemnice. 3. místo obsadil pointer DON z Borovinky v I. ceně s 481 body, vedoucím byl Zdeněk Andrýsek. Memoriál dokončilo úspěšně devět ohařů, ostatní neuspěli nebo z různých důvodů odstoupili.
Na závěr memoriálu poblahopřál všem k dosaženým výsledkům radní Kraje Vysočina Martin Hyský. Krásný pohár pro vítěze darovali myslivci z Kožichovic, kde působil Josef Venhoda.
Na úplný závěr memoriálu se ujal slova vrchní rozhodčí Oldřich Blecha, který poděkoval OMS Třebíč, Kraji Vysočina, MS Studenec i jedenácti rozhodčím za bezproblémový průběh zkoušek. Nezbývá, než popřát hodně zdaru Memoriálu Josefa Venhody v roce 2019.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.