Logo
Vytisknout stránku

Na mši dohlížel nebeský dravec (Nový život)

Valtice
Padající listí a šumění v korunách stromů. Pro konání mše u kaple svatého Huberta v Bořím lese nedaleko Valtic je v neděli takřka ideální podzimní počasí. I díky tomu se u lichtenštejnské památky schází na druhou hodinu několik stovek lidí. Mše se v těch místech koná po desáté a příchozí při ní uctívají patrona myslivců a lesníků. "Je zde svatý Hubert, který se do průvodu zapojí se svojí družinou. Akce je rovněž vzpomínkou na Jiřího Rothscheina, který mši před lety obnovil a předchozí ročníky organizoval," říká dcera Klára Rothscheinová z pořádajícího Okrašlovacího spolku Lednice.
Na svatohubertskou mši přijíždí řada cyklistů, stejně jako Monika Němečková se svým přítelem. Vydali se sem právě z Valtic. "Vyrážíme se do lesa projet pravidelně. Dnes je jedna z posledních příležitostí. Panuje krásně počasí, tak se tu chvilku zdržíme a podíváme se na program," vypráví mladá žena. U kaple se kromě lidí, kteří návštěvu mše spojili s procházkou, schází i řada myslivců se svými psy. Doprovodný program začínají trubači několika skladbami. Následuje přehlídka dravců lednické skupiny Zayferus. K vidění je orel kamčatský, sokol stěhovavý, poštolka... Svého zástupce tu ale nečekaně mají i sovy.
Slova se ujímá člen skupiny, který jednotlivé ptáky představuje. "To, že může sokol letět až tři sta kilometrů v hodině střemlav, jsem vůbec nevěděl. Škoda, že je nemůžeme vidět v akci," zamýšlí se například čtrnáctiletý Adam Šebesta.
Předvést se příchozím přišel i Josef Prýgl - o svém umění nenechává nikoho na pochybách. Z rohu vydává zvuky věrně napodobující řev jelena.
Slunce pomalu klesá k obzoru, proto se jdu zahřát gulášem, který se tu vaří ve velkém. "Je vynikající. Jen si ho dejte a nezapomeňte ho zapít pivečkem," říká spokojený Josef Janíček. Neváhám.
Zanedlouho se krajinou nese zvuk lesních rohů, což je jasný signál. Vychází slavností průvod. Svatý Hubert s doprovodem na koni vyráží. Za ním jde kněz a myslivci nesoucí velkého jelena. Všichni přicházíme u kaple na mši, kterou má na starosti kněz Lukasz Szendzielorz. Jelen si své místo našel před oltářem.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.