Přihlásit

Na mši dohlížel nebeský dravec (Nový život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valtice
Padající listí a šumění v korunách stromů. Pro konání mše u kaple svatého Huberta v Bořím lese nedaleko Valtic je v neděli takřka ideální podzimní počasí. I díky tomu se u lichtenštejnské památky schází na druhou hodinu několik stovek lidí. Mše se v těch místech koná po desáté a příchozí při ní uctívají patrona myslivců a lesníků. "Je zde svatý Hubert, který se do průvodu zapojí se svojí družinou. Akce je rovněž vzpomínkou na Jiřího Rothscheina, který mši před lety obnovil a předchozí ročníky organizoval," říká dcera Klára Rothscheinová z pořádajícího Okrašlovacího spolku Lednice.
Na svatohubertskou mši přijíždí řada cyklistů, stejně jako Monika Němečková se svým přítelem. Vydali se sem právě z Valtic. "Vyrážíme se do lesa projet pravidelně. Dnes je jedna z posledních příležitostí. Panuje krásně počasí, tak se tu chvilku zdržíme a podíváme se na program," vypráví mladá žena. U kaple se kromě lidí, kteří návštěvu mše spojili s procházkou, schází i řada myslivců se svými psy. Doprovodný program začínají trubači několika skladbami. Následuje přehlídka dravců lednické skupiny Zayferus. K vidění je orel kamčatský, sokol stěhovavý, poštolka... Svého zástupce tu ale nečekaně mají i sovy.
Slova se ujímá člen skupiny, který jednotlivé ptáky představuje. "To, že může sokol letět až tři sta kilometrů v hodině střemlav, jsem vůbec nevěděl. Škoda, že je nemůžeme vidět v akci," zamýšlí se například čtrnáctiletý Adam Šebesta.
Předvést se příchozím přišel i Josef Prýgl - o svém umění nenechává nikoho na pochybách. Z rohu vydává zvuky věrně napodobující řev jelena.
Slunce pomalu klesá k obzoru, proto se jdu zahřát gulášem, který se tu vaří ve velkém. "Je vynikající. Jen si ho dejte a nezapomeňte ho zapít pivečkem," říká spokojený Josef Janíček. Neváhám.
Zanedlouho se krajinou nese zvuk lesních rohů, což je jasný signál. Vychází slavností průvod. Svatý Hubert s doprovodem na koni vyráží. Za ním jde kněz a myslivci nesoucí velkého jelena. Všichni přicházíme u kaple na mši, kterou má na starosti kněz Lukasz Szendzielorz. Jelen si své místo našel před oltářem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.