Přihlásit

Šedesátka kanců v klecích (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín – Tři klece původně určené k odchytu divočáků v oblastech zamořených výskytem afrického moru prasat putují do zlínského Mysliveckého sdružení Ostřice s honitbou Kostelec, Štípa, Velíková, Ostrata. Rozhodlo o tom zastupitelstvo kraje.
„Jde totiž o dar převyšující částku 100 tisíc korun,“ vysvětlil vedoucí odboru Kancelář hejtmana František Filouš. Smotané elektrické ohradníky zase poslouží k ochraně stád ovcí před medvědem. Zůstávají ohradníky pachové. Do odchytových klecí se podle slov radní kraje Margit Balaštíkové podařilo odchytit 59 kusů divokých prasat. „Mimořádná nařízení již nejsou, ale odchyt i odlov prasat pokračují,“ vysvětlila. Klece získá ostřické myslivecké sdružení. „Jsme za ně vděční, pořízení nestojí pár korun,“ uvedl předseda spolku Zdeněk Lacina.
Předpokládá totiž, že nejpozději do tří let se bude potřeba stejným problémem opět zabývat. Klece podle jeho slov nejde použít na jinou zvěř, proto budou ošetřeny, zakonzervovány a uloženy.
V případě potřeby budou později sloužit k tlumení škod divočáky a jejich odchytu. „Do klecí se většinou odchytne mladá zvěř. Selata nebo lončáci,“ vysvětlil s tím, že je přesvědčený, že již příští rok, kdy se objeví polní plodiny, se divočáci opět na našem území vyskytnou. A s nimi v budoucnu pravděpodobně i africký mor prasat.
Hejtman kraje naopak doufá, že katastrofa je již zažehnána a na rozdíl od Zdeňka Laciny věří, že AMP se již nebude opakovat.
„Jsme dobří, ale měli jsme i štěstí,“ uvedl k podle něj již vyřešenému problému AMP hejtman Jiří Čunek. Podle jeho slov hejtmanství dokázalo situaci vyřešit nejlépe ze všech států, kde se mor vyskytl.
„Možná i proto, že osídlení území je u nás vyšší a do řešení se zapojily všechny složky,“ myslí si hejtman.
„Štěstí jsme měli, ale zejména proto, že se AMP objevil v Belgii,“ kontroval myslivec Zdeněk Lacina s tím, že se díky tomu problémem konečně začne zabývat EU a prasata by se mohla začít vakcinovat.
Dobré věci poslouží také elektrické ohradníky. Podle hejtmana kraje by měly být k dispozici majitelům ovcí. Měly by ochránit jejich stáda před útoky medvěda potulujícího se krajem.
„Na jinou zvěř neútočí,“ uvedl hejtman.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.