Logo
Vytisknout stránku

Divočáci stále hrozí i na Berounsku (nasregion.cz)

Na Berounsku je situace s přemnoženými divočáky obdobná jako v celé České republice.

V honitbách okresu je oproti minulým rokům nárůst ulovené zvěře značný, jen loni odlovili zdejší myslivci přes 2000 prasat, což je enormní počet. Přece jenom už ale není množství přemnožených divočáků tak obrovské, jak tomu bylo například v loňském roce, částečně došlo ke snížení stavů. Myslivci stále sledují škody, které divočáci napáchají.
„Myslivecký rok končí 31. března, tak potom budeme mít přesnou celkovou statistiku odlovů, nyní máme podzimní a chystáme se i na zimní odstřely, které probíhají hlavně o víkendech,“ připomíná Václav Dlouhý, místopředseda okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty, který má v současné době 58 honiteb.
Odlovy budou pokračovat například v honitbě Drábov, stejně tak v honitbě Svatý Jan pod Skalou, kde už o víkendu v polovině října odstřelili 14 divokých prasat.
„Redukovat stavy divočáků je dlouhotrvající jev, jejich přemnožení má na svědomí hlavně změna hospodaření v krajině, zprůmyslnění zemědělství, spárkaté zvěři vyhovují lány řepky a kukuřice,“ připomíná Václav Dlouhý.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.