Přihlásit

Lovec s narkotizační puškou vyrazil po stopě medvěda na hřebeny Beskyd (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

 Z královédvorského safari přijel na Valašsko specialista na odchyt divokých šelem. S narkotizační puškou bude mít celý týden políčeno na medvěda, který na sebe už měsíc poutá pozornost – chová se netypicky, ztrácí plachost, pohybuje se v blízkosti lidských obydlí, zabil desítky ovcí a zničil několik úlů. V Česku jde o ojedinělý odlov divoké šelmy ve volné přírodě.

Po desítkách let startuje v Česku lov medvěda ve volné přírodě. Na mušku chce čtyřleté zvíře dostat jeden z nejlepších lovců v Česku, Lukáš Pavlačík z královédvorského safari. Pokud bude mít štěstí, šelmu uspí narkotizační střelou.

Bude muset pálit z vyvýšeného místa, aby se sám nevystavil smrtelnému nebezpečí. Jde do velmi nejisté a taky nebezpečné akce. „Ten medvěd mě nebude tolik vnímat, když budu výš. Nebude mě cítit. Nástřel je ideální provádět do vzdálenosti zhruba třiceti metrů,“ vysvětlil Lukáš Pavlačík.

Po nástřelu je podle něj třeba zachovat maximální klid a čekat. „Medvědi většinou neutíkají, jak to dělá spárkatá zvěř, ale jsou zaujatí nástřelem té střely a motají se na místě. Látky začnou působit relativně brzy,“ dodal lovec.

Střelce doprovázejí průzkumníci a myslivci

Střelec spolu s průzkumníky z řad ochránců přírody a myslivci bude pátrat po medvědovi na hřebenu Vsetínských Beskyd, mezi Vsetínem a Velkými Karlovicemi. Tam je nově umístěná i odchytová klec. Medvěda tam má přilákat vůně jablek, medu a pach vnitřností jelena. Přesná poloha klece je kvůli lidem tajná. Nechodí k ní ani ochránci přírody. „Jsou tam fotopasti a my to sledujeme na monitorech,“ řekl František Šulgan z CHKO Beskydy.

Odchytu medvěda pomůžou fotopasti. Šelma už zabila asi třicet ovcí

Medvěd na Valašsku škodí v poslední době už méně, naposledy zabil po týdenní pauze tři ovce o víkendu u obce Huslenky. Tento týden bude pro jeho další osud důležitý. Už delší dobu si drží jedno teritorium, na zhruba devadesáti kilometrech čtverečních.

Mladý medvěd v regionu za měsíc zabil minimálně tři desítky ovcí, kozy, králíka a kohouta a zničil úly. Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o možnosti odstřelu. Ukázalo se ale, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.

Kraj usiluje kvůli medvědovi o změnu zákona

Krajský výbor pro životní prostředí Zlínského kraje přesto usiluje kvůli výskytu medvěda o změnu zákona. „V mimořádných případech by úřady na jeho základě mohly okamžitě nařídit odstřel zvířete, pokud se ukáže, že je nebezpečné pro člověka,“ řekl předseda výboru Ivan Mařák (KSČM). Úřady podle něj zatím mohou v podobných případech rozhodovat až na základě zdlouhavého vyřizování příslušných výjimek.

Zvažované uspání medvěda narkotizační puškou je podle Ivana Mařáka v terénu velmi problematické. „Narkotizační puška má účinnost třicet metrů, ve volné přírodě se střelec na takovou vzdálenost k medvědovi dostane jen obtížně. Navíc nemá jistotu, jestli se to podaří,“ řekl Ivan Mařák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.