Přihlásit

Hnízdění sokolů má přednost. Turisté mohou dravce pozorovat dalekohledem (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Turisté mohou ve skalním městě nahlédnout do domova hnízdících sokolů.

Teplice n. M./Broumovsko
Teplotně letního víkendu využila v sobotu a v neděli více než stovka návštěvníků Teplického skalního města, aby pomocí silného stativového dalekohledu nahlédli do soukromí hnízdících sokolů. "Prezentace probíhají za pěkného počasí každý víkend v zadní části prohlídkového okruhu, v lokalitě zvané Herinek, odkud je dobrý výhled na Chrámové a Martinské stěny," říká Petr Kafka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Broumovsko.

NÁVŠTĚVNÍCI CHÁPOU, ŽE POTŘEBUJÍ KLID
Turisté se ale od pozorovacího stanoviště musí vrátit, protože právě kvůli zajištění klidu pro hnízdící sokoly je zde několikakilometrový prohlídkový okruh dočasně uzavřen. "Nesetkali jsme se ale s žádnou negativní reakcí. Lidé říkají, že je to dobře, že příroda má mít v takovýchto situacích klid. Někteří viděli sokola dalekohledem přímo na skále, ostatním jsme pustili na tabletu video a dozvěděli se od nás další informace," říká Kateřina Hejzlarová, která na pozorovacím stanovišti trávila neděli.
Podobné omezení pro turisty bylo vloni i na stolové hoře Ostaš u Police nad Metují. "Letos tam k zahnízdění páru sokolů nedošlo, takže nebylo nutné veřejnost nijak omezovat," vysvětlil Kafka. Další lokalitou uzavřenou pro turisty je vyhlídka Skalní divadlo nad Kovářovou roklí v Broumovských stěnách. Úspěšnost hnízdění nebyla v posledních letech vysoká, a proto se ochranáři snaží hnízdiště chránit a udržovat na nich klid.
Aby dokázali lépe objasnit případné nezdary, umístili k většině hnízd fotopasti.
"Zatím žádné výsledky nemáme. Čekáme, až hnízdění skončí, fotopasti sundáme a uvidíme, co se podaří zjistit," říká Kafka
Mladí sokolíci by se měli začít líhnout na přelomu dubna a května. "Následná hnízdní péče trvá kolem 40 dní, takže zhruba v polovině června budou mláďata vyvedena," zmiňuje Petr Kafka a doplňuje, že letní teploty minulých dnů ptákům nevadí. "Problém může nastat v tom, že hezké počasí láká ven hodně lidí, což hrozí zvýšenou možností rušení ptáků při hnízdění."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.