Přihlásit

Žďárští myslivci vyzkouší nový způsob ochrany mláďat zvěře (zdarsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďársko
Nový způsob, jak ochránit mláďata zvěře před smrtí posečením zemědělskou technikou, budou letos zkoušet žďárští myslivci. Ti rok co rok nestačí sčítat malé zajíce, srnčata i další mladé, jež ukrytá ve vysoké trávě nalézají smrt pod mohutnými sekacími stroji.
 
"Jsou to obrovská čísla. A o spoustě mrtvé zvěře se navíc ani nemusíme dozvědět. Na posečené louky se totiž okamžitě slétnou draví ptáci, přijdou třeba i jezevci, lišky a další šelmy, a usmrcenou zvěř pochopitelně zkonzumují," popsal Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. Že na louce leží mrtvé srnče, tak myslivci zjistí například poté, co zpozorují dospělou srnu, jak se tam snaží "vzkřísit" své mládě.
"Rozhodli jsme se proto otestovat nový preparát, jenž funguje na bázi pachových ohradníků. Jedná se o speciální válečky napuštěné látkou, která by svým pachem měla srnu odradit od toho, aby do daného místa nakladla své mládě," vysvětlil Oldřich Sedlář. Válečky jsou podle jeho slov z materiálu, který se za zhruba dva měsíce ekologicky rozloží.

Žďárští myslivci budou novinku zkoušet na loukách u Stržanova v blízkosti Stržského potoka, kterou má zvěř v oblibě mimo jiné díky relativnímu klidu a závětří. Válečky s účinnou látkou se budou rozmisťovat na ploše kolem pěti hektarů, přičemž na jeden hektar by mělo vystačit zhruba devět exemplářů.
S nadcházejícím jarem myslivci prosí o klid v lese také návštěvníky přírody, kteří mohou být pro mláďata rovněž nemalým rizikem. Ne každý totiž ví, jak se má k nalezeným zvířatům chovat. "Jednou jsme s dětmi našli na sídlišti na Libušíně malého zajíčka. Než jsem stačila na místo dojít, děti už na něj sáhly - byly tehdy ještě malé. Tak jsme ho nakonec po poradě se známým, který je nimrod, zavezli do záchranné stanice. Od té doby jsou už děti poučené, že nikdy na žádné zvíře nesmí sahat," konstatovala Martina Urbanová ze Žďáru nad Sázavou.
Výskyt lesní zvěře přímo ve městě není podle myslivců výjimkou. I na žďárském sídlišti "u průmyslovky" lze zajíce potkat poměrně běžně. "Loni nám odsud lidé malé zajíčky opět přinesli. Přitom je opravdu lepší je nechat v klidu a odejít - zaječice si mladé zase odvede. Případně lze nález nahlásit, ale určitě není dobré na mláďata sahat nebo si je ve snaze o záchranu brát domů," přiblížil Oldřich Sedlář. Lidé by podle něj měli mít pod kontrolou i své psy, a na jaře obzvláště.
"Bohužel to ale vidíme každou chvíli - volně pobíhající pes a majitel kdesi v dálce. Velkým nešvarem je to třeba v lokalitě Černý les u Žďáru nad Sázavou, ale i na mnoha dalších místech. Někteří lidé si to nechají vysvětlit, jiní nás bohužel ignorují," uzavřel Oldřich Sedlář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.