Přihlásit

Tradiční Svatohubertské slavnosti v Hejnicích (frydlantsko.eu)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dne 2. listopadu se v Hejnicích konaly tradiční Svatohubertské slavnosti. Cílem této akce, kterou hejničtí uspořádali poprvé již v roce 1992, je poděkovat v duchu tradic za práci všem, kteří se starají o přírodu, les i lesní zvěř. Akci pořádá Střední škola hospodářská a lesnická ve spolupráci s městem Hejnice a dalšími partnery.

Slavnosti byly zahájeny tradiční Hubertskou jízdou. V areálu školy v Hejnicích proběhlo slavnostní zahájení akce, poté se družina Huberta a Diany, žáků, loveckého doprovodu, sokolníka, psovodů, trubačů a přátel myslivosti, vydala na cestu ke klášteru.
Huberta a jeho družinu u Baziliky Navštívení Panny Marie v Hejnicích přivítal farář Mgr. Pavel Andrš společně s Bc. Michalem Olakšákem z římskokatolické farnosti Dlouhý Most. Za účasti mnoha významných hostů následovala Svatohubertská mše, při které proběhlo pasování adeptů myslivosti či posvěcení darů. Mše byla troubena na lesní rohy a zpívána pěveckým sborem.
Mezi hosty a účastníky slavností byla paní Jitka Volfová, statutární náměstkyně hejtmana LB kraje, řízení rezortu ekonomiky, správy majetku a informatiky, pan Jiří Löffelmann, člen rady kraje, řízení rezortu životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova, starosta města Hejnice pan Jaroslav Demčák, místostarosta města Frýdlant, pan Jiří Stodůlka, vedoucí pracoviště SSHL Hejnice Ing. Jan Vachel a další.
Slavnostní den je každoročně zakončen Svatohubertskou veselicí v restauraci Obří sud.

Petr Bíma

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.