Přihlásit

Lesem zněli trubači. Mší s jelenem před oltářem uctili svátek svatého Huberta (breclavsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valtice – Padající listí a šumění v korunách stromů. Podzimní počasí je takřka ideální pro konání mše u kaple svatého Huberta v Bořím lese nedaleko Valtic. I kvůli tomu se u lichtenštejnské památky schází na druhou hodinu několik stovek lidí.

"Na svatohubertskou mši vyráží i řada cyklistů, stejně jako Monika Němečková se svým přítelem. Vydali se sem právě z Valtic. „Vyrážíme se sem do lesa projet pravidelně. Dnes je jedna z posledních příležitostí. Vychází krásně počasí, tak se tu chvilku zdržíme a podíváme se na program,“ říká mladá žena. U kaple se schází kromě lidí, kteří návštěvu mše spojili s procházkou, i řada myslivců se svými psy. Doprovodný program začínají trubači s několika skladbami. Následuje přehlídka dravců lednické skupiny Zayferus. K vidění je jich několik. Orel kamčatský, sokol stěhovavý, poštolka, svého zástupce tu mají i sovy.

Slova se ujímá jejich zástupce, který jednotlivé ptáky představuje. „To, že může sokol letět až tři sta kilometrů v hodině střemlav jsem vůbec nevěděl. Škoda, že je nemůžeme vidět v akci,“ říká čtrnáctiletý Adam Šebesta.
Přichází i Josef Prýgl, který předvádí své umění. Z rohu vydává zvuky, které opravdu připomínají řev jelena.

Sluníčko pomaloučku zachází, proto se jdu zahřát gulášem, který se tu vaří ve velkém. „Je vynikající. Jen si ho dejte a nezapomeňte ho zapít pivečkem,“ říká spokojený Josef Janíček. Proto neváhám a jdu si ho objednat. Stoupnou si však musím do fronty, přede mnou už je pár lidí. Zanedlouho se krajinou nese zvuk lesních rohů trubačů, což je jasný signál. Vychází slavností průvod. Svatý Hubert s doprovodem na koni vyráží. Za ním jde kněz a myslivci, kteří nesou velkého jelena. Všichni přicházíme u kaple na mši, kterou má na starosti Lukasz Szendzielorz. Jelen si své místo našel před oltářem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.