Přihlásit

Muže napadl divočák, pomoc si přivolal přes mobilní aplikaci (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

DŘEVOHOSTICE Mladého muže, který naháněl zvěř, napadl v sobotu dopoledne na honu u Dřevohostic na Přerovsku divočák. Mladík si přivolal pomoc přes mobilní aplikaci Záchranka, takže lékaři měli okamžitě k dispozici přesné informace o jeho poloze.
Mladíka s poraněnýma nohama transportoval do nemocnice vrtulník. „V sobotu dopoledne bylo na operační středisko záchranné služby přijato tísňové volání přes aplikaci Záchranka k mladému muži, kterého v lesíku u Dřevohostic na Přerovsku napadlo při náhánění zvěře prase divoké. Na místo byla ihned vyslána letecká záchranná služba,“ popsala Lucie Urbanová ze Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. „Muž utrpěl lehčí zranění dolních končetin,“ dodala.

Aplikace Záchranka zajistila rychlou lokalizaci

Lékaři zraněného mladíka na místě ošetřili a poté letecky transportovali do Fakultní nemocnice v Olomouci na oddělení urgentního příjmu.
„Díky použití mobilní aplikace Záchranka došlo k rychlé lokalizaci místa a bezprostřednímu vyslání záchranných složek,“ vysvětlila Urbanová. Co přesně se v lese u Dřevohostic odehrálo a za jakých okolností divoké prase jednoho z honců napadlo, není prozatím přesně známo.

Napadení při honu podle myslivců není nic výjimečného

Předseda Okresního mysliveckého spolku Přerov Petr Konvička včera odmítl podat k případu jakékoliv informace. Podle myslivců však napadení náhončích při honu není úplně výjimečné. „V tomto období myslivci pořádají společné lovy na spárkatou zvěř nebo cíleně jen na divoká prasata. Náhončí prochází lečí, což je prostor po obvodu ohraničený řadou střelců a smečkou psů a tam může docházet dost často ke kontaktu se zvěří,“ přiblížil například dlouholetý a zkušený myslivec Radomil Holík z Prostějovska. „Člověka pak většinou napadne zvíře, které je poraněné nebo vystresované. Často se stává, že zvíře, když prchá, náhončího jen povalí,“ podotýká.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.