Přihlásit

Kvůli africkému moru prasat se stupňují bezpečnostní opatření (libereckadrbna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V souvislosti s africkým morem prasat (AMP) platí pro Českou republiku nová omezení, která se týkají nejen vepřového masa a nakládání s ním, ale také potravy pro prasata.

Přestože celkově se oblast zasažená AMP v Česku výrazně zmenšila, Státní veterinární správa informovala o dalších opatřeních. Ty se týkají například dovozu živých prasat divokých za hranice našeho státu. Nově totiž platí zákaz jejich dovoz do dalších států Evropské unie i do třetích zemí.

Zároveň do Čech nesmí doputovat žádná těla skolených divočáků a dalších zvířat z čeledi prasatovitých, ze kterých by si milovníci honů chtěli vyrobit trofej. Tento zákaz se týká i jednotlivých částí těl.
Z důvodu ochrany před rozšířením AMP ze zemí, které jsou touto nemocí zasaženy, nesmí být prasata domácí krmena slámou a senem, které je dovážené z těchto států. Jedná se o Polsko, Lotyšsko, Litvu, Estonsko, Maďarsko a Rumunsko.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.