Přihlásit

Svatý Hubert rozezní lovecké fanfáry (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Melodické zvuky lesnic doprovázené šuměním padajícího zlatavého listí se ponesou tuto sobotu zookoutkem v Chuchelském háji.

Myslivečtí trubači opět uctí svatého Huberta, svého patrona, jehož svátek připadá právě na 3. listopadu. Hubert byl franský biskup, zakladatel města Lutychu a křesťanský svatý. Podle legendy se náboženskému životu zasvětil po setkání s jelenem na honu.
Hudebníci v zeleném představí bohatý repertoár znělek, signálů a skladeb a přiblíží zvyky a rituály, jež dlouhou mysliveckou tradici, která se řadí mezi nehmotné statky kulturního dědictví České republiky, utvářely a dodnes ji uchovávají.
„Lesnice se podobá lesnímu rohu, jenom nemá klapky a ústrojí,“ vyprávěl Právu trubač Štěpán Makrlík z organizace Lesy hl. m. Prahy, který návštěvníky slavnostním odpolednem provede. „Taky se může hrát na borlici, ta vypadá jako poštovní trubka,“ popisuje další nástroj, který ovšem v Chuchli slyšet nebude.
Na lesnice zadují tři trubači, shodou okolností jeho spolužáci ze střední lesnické školy. Právě tam se Štěpán přihlásil do trubačského kroužku. Ovládnout lesnici podle něj není příliš těžké. „Člověk nemusí znát noty, ale měl by mít rytmus. Alespoň trochu. Aby to nebyl úplně hluchoň,“ směje se. A samozřejmě že si hra žádá trénink.
„Je třeba to udržovat, jinak člověk ztrácí nátisk,“ konstatoval. Tóny se regulují silou vytvořeného vzduchu z plic a pohybem rtů. „Když je trochu povolíte, máte nízký hlas, když je dáte blíž k sobě, naopak vysoký. Aby lesnice zahrála všechny tóny, nejen základní C, E, G, dělá se tzv. krytí rukou v korpusu,“ líčí Štěpán, podle kterého dnes myslivecká hudba zažívá comeback.
Libé troubení nejenže těší posluchačovy smysly, má také praktický význam. Lovecká hudba slouží k dorozumívání mezi myslivci, aby na sebe nemuseli křičet na celý les. „Existují různé hlaholy, signály a každý něco znamená. Signalizují třeba, že zvěř směřuje k vodě, začátek honu, konec, přestávku,“ vysvětluje Štěpán.
Lidé, kteří dorazí do Chuchle, uslyší mj. trubačské desatero, což je takový základ, který by měl znát každý trubač, novodobé i starší skladby.

Lucie Fialová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.