Přihlásit

Ochránci přírody na Vsetínsku umístí odchytovou klec na medvěda (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín 31. října - Ochránci přírody, kteří pátrají po medvědovi potulujícímu se od září ve Zlínském kraji, budou zřejmě ve čtvrtek v terénu instalovat odchytovou klec. Nyní zjišťují, kde se zvíře aktuálně vyskytuje, řekl dnes ČTK Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí. Orálek je členem týmu, který kraj pověřil odchytem medvěda.

"Medvěd je nyní zřejmě někde v Karlovické dolině, možná mezi Halenkovem a Janovou. Je však těžké určit přesný výskyt medvěda, ujde za den 30 kilometrů. Navíc k nám přicházejí rozporuplné zprávy od lidí o tom, kde se zvíře vyskytuje. Zabere nám dost času vše prověřovat, nějaké zprávy se ukážou jako falešné. Klec je ale nachystaná," uvedl Orálek.

Ochránci vytvoří z ovcí pachové stopy, které by měly medvěda nalákat ke kleci. "Máme od myslivců také zbytky vyvrženého jelena," uvedl Orálek. Do klece budou medvěda lákat jablka politá medem. Odchytovou klec přivezli ochránci přírody se starostou Oznice na Vsetínsku již dříve ze Slovenska.

Do terénu by také měly být instalované fotopasti, které upozorní na pohyb medvěda. Zvažovalo se také nasazení policejního vrtulníku s termovizí. Ochránci přírody jednají i se dvěma odborníky, kteří dokážou medvěda uspat narkotizační střelou ve volné přírodě.

Mladý, asi čtyřletý medvěd v regionu již zabil minimálně tři desítky ovcí, kozy, králíka a kohouta a zničil úly. Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o možnosti odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.